KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Panoptikum dnes živě na ČT art i online english

ČT art v rámci aktuálního cyklu s názvem Divadlo živě u vás na dnešní večer připravila přímý přenos představení Panoptikum z Divadla Komedie, o kterém jsme psali v říjnu zde. Stálým hostem divadla je prestižní nezávislý soubor Lenka Vagnerová & Company, který právě dnes vystoupí. Panoptikum lze od 20:15 hodin sledovat na ČT art, avšak i na stránkách stanice online.

Hudbu složil Ivan Acher, známý také jako autor opery Sternenhoch na motivy romaneta Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha. Ta je na repertoáru Nové scény Národního divadla. Scénu a kostýmy Panoptika tvořili Simona RybákováJakub Kopecký, světelný design Michal Kříž a dramaturgem iluzí je Jiří Marek. Sólového zpěvu se zhostila sopranistka Vanda Šípová, která v Národním divadle debutovala ve zmiňovaném Sternenhochovi a také se objevuje v představení Hrdinové kapitalistické práce v Komedii. V Panoptiku dnes tančí a hrají Andrea Opavská, Monika Částková, Zuzana Veselá, Michaela Kadlčíková, Patrik Čermák, Wahe AkopjanŠimon Klus.

Jak Česká televize uvádí, inscenace Lenky Vagnerové jsou v kontextu české taneční scény výjimečné. Mají příběh, spád, humor a silné téma, které navíc dokážou sdělit. A pokud jde o výrazové prostředky, jsou výsostným, ba totálním divadlem.

„Pro svou nejnovější inscenaci (Cena Divadelních novin za nejlepší inscenaci v kategorii Taneční a pohybové divadlo 2020) se Lenka Vagnerová inspirovala dávnými obludárii a freak show. Podniky, které bývaly jediným útočištěm osob postižených fyzickou abnormalitou, a současně výnosným obchodem pro jejich majitele. Inscenace Panoptikum nabízí kromě skvělých tanečních a iluzionistických čísel také pohled do zákulisí, do vnitřního života ‚exponátů‘, neboť i ony jsou lidskými bytostmi, které sní, touží a chtějí žít,“ popisují inspiraci pro vznik projektu pořadatelé s tím, že Panoptikum Lenky Vagnerové, stejně jako jeho dávní předchůdci, uvádí publikum v úžas, baví i děsí. Dává ale publiku také k úvaze možné paralely s dneškem silným důrazem na téma humanismu, který by měl být závazný pro veškeré naše počínání, tedy i pro uměleckou tvorbu.

Foto: archiv divadla Komedie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky