KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letošní festival Hudba z ráje zahájí v rytmu swingu english

Pořadatelé festivalu Hudba z ráje chystají na léto další, čtvrtý ročník. Z programu zatím odtajnili první koncert, který se uskuteční 18. června, v případě špatné pandemické situace v odloženém termínu během léta, a to v kulturním sále na radnici v Rovensku pod Troskami. Festival, jinak zaměřený převážně na hudbu klasickou, otevře swing.

„Proto jsem si pozvala své kamarády z vokálního kvarteta The Swings Petra Hanzlíka. Společně s nimi přenesu diváky třeba i do New Yorku nebo Hollywoodu,“ zve na první koncert sopranistka Karolína Cingrošová.

Pořadatelé i tentokrát pozvali jak umělce začínající, tak známé osobnosti. Jsou to například houslista Pavel Šporcl, zpěvák Daniel Hůlka, herec Tomáš Töpfer, kytarista Lukáš Sommer, harfistka Kateřina Englichová, herečka a dabérka Gabriela Filippi s dcerou Sofií, sbor Smetana Jičín, klavírista Ahmad Hedar, už zmíněné vokální kvarteto The Swings, kytarové duo Manera, zpěvačky Anita Jirovská a Karolína Cingrošová a její otec, moderátor Václav Žmolík.

„Vzhledem k tomu, že máme podtitul Festival Karolíny a Václava Žmolíkových, je jenom na nás, abychom vymýšleli, domlouvali, sepisovali a žádali, aby se nakonec i v létě letošního roku zejména v menších obcích Českého ráje opět odehrála pěkná řádka koncertů, které potěší zdejší lidi i přespolní,“ říká umělecká ředitelka festivalu Karolína Cingrošová, zatímco její otec Václav Žmolík jako ředitel Hudby z ráje dodává: „Naším cílem je od začátku obohatit kulturní život v místech, která máme rádi, a oživit zejména taková prostředí, kde se koncerty předtím nekonaly.“

I letošní ročník se odehraje zejména v historických a kulturních památkách, jako jsou kostely v Mladějově, Markvarticích a v Rovensku pod Troskami anebo starobylý Šolcův statek v Sobotce, ale také nezvyklá místa jako například Prachovské skály nebo arkády na zámku v Jičíně. „Jsme rádi, že naše kulturní činnost má v regionu velmi příznivý ohlas a že jsme si za roky pořádání koncertů vytvořili stálé publikum, které se na nás vždycky těší a vytváří pak moc příjemný rámec našich koncertů,“ podotýká zpěvačka a dodává: „Navíc jsme optimisté a věříme, že v létě už budeme opět žít kulturou.“

Foto: Pavel Cingroš

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky