KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie s novým Klavírním koncertem Thomase Larchera english

Česká filharmonie si od sedmapadesátiletého rakouského skladatele Thomase Larchera objednala Klavírní koncert, k jehož premiéře dojde během posledního koncertu ze série Jarní hvězdy České filharmonie 29. dubna. Dílo bude k vidění na ČT art a sociálních sítích, ve druhé polovině programu pak zazní Druhá symfonie Petra Iljiče Čajkovského „Maloruská“.

Šéfdirigent našeho předního orchestru Semjon Byčkov měl od počátku jasno v tom, že sólový part nového koncertu bude hrát klavírista Kirill Gerstein. Ten se už několikrát představil i pražskému publiku, s oblibou vystupuje z klasického klavírního repertoáru a věnuje se i jazzu a soudobé hudbě. Larcher tak skládal koncert s jasnou představou o jeho interpretech.

„Pětadvacetiminutovou skladbu autor popisuje jako ‚energickou hudbu zasazenou do historického kánonu‘. Více zatím nevíme, ale nebyl by to Larcher, kdyby nechtěl zase o kus posunout klasické hranice formy instrumentálního koncertu a nezvolil neotřelý přístup i k samému nástroji,“ uvádí Česká filharmonie s tím, že podruhé by měla skladba zaznít ve stejném obsazení v květnu ve vídeňském Konzerthausu, který byl jejím spoluobjednavatelem. O pár týdnů později ji mají představit Gerstein s americkou dirigentkou Karinou Canellakis v amsterdamském Concertgebouw. Dalšími orchestry, které koncert uvedou, jsou BBC Radio 3, Dánský národní symfonický orchestr, Berlínští filharmonikovéFilharmonický orchestr Bergen.

„Rodák z tyrolského Innsbrucku vystudoval ve Vídni kompozici a také hru na klavír. Proto tento nástroj v jeho díle často potkáme – ať už sólový, nebo jako součást komorního obsazení. Larcher, sám vynikající klavírista, řadu svých kompozic také premiéroval. Jeho tvorba si podmaňuje posluchače kombinací kontemplativních harmonií se zvýšenými nároky na technické možnosti nástrojů. Například u klavíru vypíná a pak zase zapíná některé jeho struny. Pracuje originálně se zvukovými barvami a posouvá jejich hranice. Je ohleduplný k tradici, ale zároveň vysoce experimentální,“ představuje skladatele ve svém článku na stránkách orchestru Lucie Maňourová a navazuje tím, že Larcherova naléhavá hudba evokuje pocit, že každý zvuk, který právě zní, je ten vůbec nejdůležitější. Vyznačuje se přitom spíše střídmostí prostředků a skladatelského uvažování a upřednostňuje jasné vyjádření. Díky své klavírní kariéře se Thomas Larcher důvěrně seznámil s principy tvorby dávných i soudobých skladatelů a to mu pomáhá zasazovat jeho tvorbu do různých hudebních kontextů.

„Součástí původních ambiciózní plánů pro naši jubilejní 125. sezonu byly i čtyři světové premiéry skladeb objednaných Českou filharmonií u tuzemských i světových autorů. Přestože filharmonie pravidelně hraje pro televizní a internetové publikum, pro tyto koncerty volí alternativní repertoár a většinu chystaných premiér odsunula do příštích sezon. Některé nové skladby totiž vyžadují velké obsazení, kterému ovšem brání současná hygienická opatření,“ uvádí Česká filharmonie s tím, že dalším důvodem je snaha tělesa zachovat výjimečnost jejich prvního provedení pro publikum v sále.

Více se dočtete na stránkách České filharmonie.

Foto: Eduardus Lee, Petra Hajská, Marco Borggreve

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky