KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

MHF Leoše Janáčka začne 27. května na Slezskoostravském hradě english

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka letos odstartuje 27. května zahajovacím koncertem na netradičním místě, a sice na nádvoří Slezskoostravského hradu. Organizátoři chtějí předejít komplikacím s případnými přetrvávajícími protiepidemickými opatřeními a zvolili tak bezpečnější cestu jak pro diváky, tak pro samotné konání koncertu. V kulisách hradu se pod širým nebem představí americký dirigent Dennis Russell Davies, který společně s Filharmonií Brno uvede Janáčkovu Sinfoniettu a v Ostravě dlouho nehrané dílo Harold v Itálii Hectora Berlioze, v němž se sólového partu ujme mexický violista Adolfo Alejo. Pokud to bude nutné, uskuteční se zahajovací koncert v režimu bez diváků. V takovém případě bude zprostředkován TV Noe zdarma. Kromě symfonických koncertů dojde letos také na workshopy pro děti, jazzový večer nebo rodinné víkendy na Hukvaldech.

„Protože nevíme zcela přesně, jaká protiepidemická opatření budou platit koncem května, rozhodli jsme se pro open air zahajovací koncert, u kterého budou případná opatření přívětivější. V případě, že bychom museli hrát zcela bez diváků, vstupné samozřejmě řádně vrátíme a přenos zajistí TV Noe. Jisté ale je, že Janáčkův festival bude. Jsme pevně rozhodnutí odehrát nejen zahajovací koncert, ale i další program. Opačné řešení by bylo velkou škodou pro festival, ale zejména pro jeho publikum a kulturu v našem regionu,“ říká ředitel MHFLJ Jaromír Javůrek.

Letošní festivalovou nabídku tvoří na dvě desítky koncertů a doprovodných akcí interpretů a hostů z celého světa. „Mezi vrcholy letošního ročníku bude patřit festivalový debut estonské dirigentky Kristiiny Posky, která se jako třetí žena festivalové historie objeví u dirigentského pultu. Pozornosti neujde také koncert houslisty Ivana Ženatého a arménského violoncellisty Surena Bagratuniho, pod taktovkou Tomáše Netopila bude hrát Wrocławská filharmonie. Posluchači budou svědky nejen výjimečného uměleckého zážitku, ale také symbolického předání prezidentské štafety festivalu mezi Ivanem Ženatým a Tomášem Netopilem,“ uvádějí pořadatelé s tím, že jednou z letošních novinek bude klavírní mistrovský kurz. Studenti a absolventi konzervatoří a vysokých uměleckých škol budou mít jedinečnou možnost osobně konzultovat své schopnosti s naším předním klavíristou Ivo Kahánkem. Ten se zaměří na interpretaci skladeb Leoše Janáčka. Kurz je možné absolvovat také pasivně.

Pro rodiny s dětmi festival přichystal koncerty, které jsou v programu vždy označené liškou. „Jedná se zejména o dva poslední červnové víkendy na Hukvaldech, kde vystoupí například dětský sbor Ondrášek. Zároveň jsou připraveny tvůrčí dílny pro děti, kompoziční workshop se soudobým českým skladatelem Slavomírem Hořínkou nebo interaktivní průzkum písní operety Polská krev,“ doplňují organizátoři s tím, že spousta těchto akcí je zdarma nebo za zvýhodněné rodinné vstupné.

Foto: Kaupo Kikkas, fb dětského sboru Ondrášek, Filharmonie Brno, fb MHFLJ

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky