KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Talent, dokument o nadaných dětech, na ČT art english

Nový dokumentární film režiséra Martina Suchánka o hudebně mimořádně nadaných dětech, snímek  s názvem Talent, uvede Česká televize na ČT art pozítří, 29. dubna, od 21:35 hodin. Pořad vznikl ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Pražské jaro a Stipendijní Akademií mentoringu uměleckého vzdělávání MenART. Autoři sledují pětici výjimečně talentovaných dětí v domácím prostředí i ve volném čase, s rodiči, pedagogy či mentory, ale také během půlroční přípravy na mimořádnou událost jejich kariéry: koncerty na loňském Pražském jaru. Snímek reflektuje úvahy o tom, co je talent a jak je třeba s jeho nositeli pracovat, aby se zdokonalili a získali profesionální návyky v hudební oblasti, ale zároveň neztratili vnitřní zápal a oddanost hudbě.

„Talent, to je takový pel na motýlích křídlech, který dostanete od Boha, nikdo jiný vám ho nemůže dát. Ale při neopatrném zacházení vám ho může někdo vzít,“ vystihuje jeden z aktérů filmu, klavírista a mentor Akademie MenART Ivo Kahánek.

Česká televize uvádí, že se režisér Martin Suchánek snaží v Talentu ukázat, jak náročné je být obdařen talentem a jak je důležité s ním dobře naložit. Klade otázku, zda tím úspěchem jsou vyprodané sály, nebo vnitřní radost z toho, že se o svůj dar mohu podělit s ostatními. Kamera sleduje několikaměsíční přípravy klavíristů Nory LubbadovéJana Čmejly, houslisty Richarda Kollerta, jeho bratra Eduarda, také houslisty, a zpěvačky Adély Řehořové – na jejich zatím nejvýznamnější koncert.

Příběh ukazuje nejen to krásné, ale také všechny okolnosti, problémy a pochyby, které mladé umělce na jejich cestě provázejí,“ přibližuje ČT art s tím, že vedle protagonistů a jejich nejbližších ve filmu k tématu promluví z různých úhlů pohledu například pěvkyně Kateřina Kněžíková, klavírista Lukáš Klánský, psychiatr Cyril Höschl nebo operní pěvkyně Magdalena Kožená, která prostřednictvím svého nadačního fondu podporuje základní umělecké vzdělávání u nás. „Naším důležitým úkolem je ukazovat silné příběhy skutečných lidí, které dokáží fascinovat a přinést divákovi poznání nového i obecnější pohled na svět kolem nás. Příběh dvou dívek a tří kluků, obdařených mimořádným talentem, takovým bezesporu je,“ vysvětluje kreativní producent České televize Jiří Hubač.

Pražské jaro prostor mladým talentům věnuje dlouhodobě. „Mladým umělcům na počátku jejich dráhy chceme nabídnout zážitek z vystoupení na mezinárodně renomovaném festivalu, který jim pomůže získat nezbytné zkušenosti,“ říká za festival jeho ředitel Roman Bělor. Autoři snímku doplňují, že finále dokumentu patří vystoupením mladých muzikantů v Sále Martinů na pražské HAMU a také v kostele svatých Šimona a Judy; tam se během Salonu ZUŠ představili absolventi Stipendijní Akademie MenART, která podporuje vyhledávání a rozvoj mladých talentů, ale také dává oporu a inspiraci pedagogům věnujícím se jejich výuce. „Uvědomujeme si, jak silný a formující je pro mladé umělce na začátku jejich dráhy zážitek z osobního tvořivého setkání s velkou osobností, která jim pomůže zorientovat se nejen hudebně,“ sděluje zakladatelka Akademie MenART Dana Syrová, která je také jedním z koproducentů filmu.

Foto: Fotografie z natáčení

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky