KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Národní divadlo zahájilo předprodej na červen english

„Na lodi na řece Vltavě zazní to nejznámější a nejkrásnější z operního repertoáru.“

„V divadlech se chystají reprízy Prodané nevěsty, Rusalky, Tosky a Traviaty.“

„V každé z budov bude v červnu k dispozici polovina kapacity hlediště.“

Pražské Národní divadlo dnes zahájilo předprodej vstupenek na červen 2021. Zareagovalo tak na pondělní rozhodnutí vlády, na jehož základě začíná i v kultuře rozvolňování dosavadních protipandemických opatření. V programové nabídce figuruje hned několik premiér, výběr z repertoáru souborů a také mimořádné koncerty.

Jedinečnou open air akcí má být podvakrát koncert s názvem Národní na vodě. V sobotu 19. června a v sobotu 26. června uprostřed Prahy, na lodi Bella Bohemia na řece Vltavě, zazní to nejznámější a nejkrásnější z operního repertoáru. První týden zahraje se sólisty orchestr Opery Národního divadla, v druhém termínu pak orchestr Státní opery. Program má být vnímán jako poděkování divákům, podporovatelům, partnerům a mecenášům, kteří stáli za Národním divadlem v nelehké době krizové pandemie, ale současně bude i pozvánkou na další sezonu.

V Národním divadle se chystají během června reprízy Smetanovy Prodané nevěsty (4., 6. a 24. 6.) a Dvořákovy Rusalky (9. a 13. 6.), ve Státní opeře se budou hrát Pucciniho Tosca (5. a 10. 6.) a Verdiho La traviata (17. a 25. 6.). Hrát budou také soubory činohry, baletu a Laterny magiky.

Na koncertě v historické budově Národního divadla ve středu 16. června zazní Malá slavnostní mše Gioacchina Rossiniho. Sólisty mají být vedle operního sboru pěvci Marie Fajtová, Arnheiður Eiríksdóttir, Petr NekoranecJiří Sulženko. V budově Státní opery se uskuteční dva koncerty: v pátek 18. června s vokálně-instrumentálními díly Johannesa Brahmse, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka a 20. června, v rámci cyklu Musica non grata, se skladbami Pavla Haase, Viktora Ullmanna, Franze Schreckera, Jaromíra Weinbergera a Ericha Wolfganga Korngolda.

Vedení Národní divadla vychází z informací vlády, že od 17. května se mohou za stanovených podmínek konat venkovní kulturní akce a že od 24. května – pokud bude pandemie oslabovat – by se zřejmě mohly konat i kulturní akce v sálech. Podrobněji jsme psali ZDE..

V každé z divadelních budov bude v červnu k dispozici polovina kapacity hlediště, podle vládního rozhodnutí jde vždy maximálně o pět set vstupenek. Diváci, všichni s ochrannou dýchacích cest, budou rozděleni do dvou sektorů se samostatnými vchody a musí prokazatelně splňovat jednu ze tří podmínek: buď mít negativní test (u antigenních je maximální staří testu 72 hodin a u PCR testů sedm 7 dní), nebo 14 dní od ukončeného očkování, nebo maximálně 90 dní od prodělání onemocnění covid 19. Lidé s platnou vstupenkou mohou absolvovat v den představení bezplatně test přímo u divadelních budov. Z důvodu případného trasování se vstupenky musí zatím spojovat s vyplněním kontaktních údajů.

Foto: Národní divadlo, Veronika Paroulková, Petr Veber 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky