KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie Ostrava na přelomu sezón. Závěrečný koncert povede Andrej Borejko english

Janáčkova filharmonie Ostrava uzavírá svou 67. sezónu. Do Ostravy přijede dirigent z Petrohradu, Andrej Borejko. Ten se nyní se posluchačům představí na Závěrečném koncertu spolu s klavíristou Tomášem Vránou. Koncert bude k vidění živě online na webu a sociálních sítích orchestru, a to zítra, ve čtvrtek 13. května, od 19 hodin. V tentýž den JFO oficiálně představí 68. sezónu a zahájí předprodej vstupenek.

„Neumíme v tuto chvíli posluchačům s jistotou sdělit, zda s námi budou po celou následující sezónu v sále osobně, ale my tu s nimi budeme za všech okolností. Jak udržet tvůrčí potenciál orchestru jsme si již vyzkoušeli. Důležité je prostě nerezignovat a hledat cestu. A kde je vůle, je i výsledek. Pokud by epidemiologická opatření zasáhla i 68. sezónu, budeme připraveni. Jedeme dál!“ říká ředitel JFO Jan Žemla.

Organizátoři uvádějí, že spolu s omezeními a nucenými změnami programu se vyskytovaly také příležitosti. Jednou z nich je příjezd Andreje Borejka, který druhou sezónu působí jako hudební a umělecký ředitel Varšavské filharmonie a již sedmou sezónu je uměleckým ředitelem floridské Naples Philharmonic. „Andreje Borejka jsme do Ostravy zvali mnohokrát, až nyní přijal pozvání dirigovat Závěrečný koncert a těšit se na něj mohou posluchači i v programu nové sezóny. Nyní však Andrej Borejko s JFO představí opravdu exkluzivní a řekněme i trochu ostřejší program. Jedná se o mimořádný dramaturgický počin, kdy během večera zazní vedle suity z Ptáka ohniváka Igora Stravinského také moderní hudba, Koncert pro klavír a smyčce Alfreda Schnittkeho,“ dodává Jan Žemla s tím, že když se na pódiu setká kvalitní program, dirigent, sólista a orchestr, je v tu chvíli druhotné, zda hrají pro živé publikum v sále, nebo je koncert online.“

Dramaturgie orchestru představuje dílo Alfreda Schnittkeho jako stylově těžko zařaditelné. Tento autor dokáže komponovat tonálně i atonálně, těží z církevní hudby, jazzu i expresionismu. Inspirace nejrůznějšími vlivy u něj vedla ke zformování vlastní polystylové hudební výpovědi. Jeho jednovětý Koncert pro klavír a smyčcový orchestr vznikl v roce 1979.

Dále pořadatelé představují Stravinského balet Pták ohnivák, ve kterém lze mimo jiné zaslechnout ohlasy na kolový tanec chorovod nebo tesknou ukolébavku. V díle je rovněž znát autorova tehdejší inklinace k impresionismu, který byl tenkrát v hudební Paříži velmi módní. Jak se na pohádkovou hudbu sluší, balet oplývá také výrazně barevnou instrumentací, což je bezpochyby výsledkem pedagogického vlivu Nikolaje Andrejeviče Rimského-Korsakova, u něhož Stravinskij za mlada studoval. Za svůj život se autor k Ptáku ohniváku třikrát vrátil, aby pro účely koncertního provozování vytvořil baletní suitu. Na Závěrečném koncertu JFO zazní poslední z nich, která vznikla roku 1945.

„Vzpomínám si, jak se mě jednoho dne, když jsem překračoval francouzskou hranici, četník zeptal, jaké je mé povolání. Odpověděl jsem mu zcela prostě, že jsem vynálezce hudby. Četník, ověřující si můj pas, se mně ptal, proč jsem v něm označen jako skladatel. Odpověděl jsem mu, že označení vynálezce hudby se mi zdá přesněji vystihovat povolání, které provozuji, než označení, jaké mi bylo přiřčeno v dokumentech,“ prohlásil kdysi Igor Stravinskij.

Foto: Zdeněk Chrapek, Fb JfO, Wikipedia

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky