KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Začíná festival Za poklady Broumovska a blíží se uzávěrka tamních hornových kurzů english

Hudební festival Za poklady Broumovska otevírá každé léto brány broumovských kostelů, které rozezní podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Průvodním motivem 16. ročníku řady koncertů je Léto ve všech jeho podobách. Letos pořadatelé připomenou i 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Obě témata budou nosným prvkem dramaturgie nejen festivalu, ale i zahajovacího koncertu, který se uskuteční v klášterním kostele svatého Vojtěcha v Broumově, a to v sobotu 26. června v 18 hodin. 

Letos na festivalu vystoupí například Filharmonie Hradec Králové, Trio Českého rozhlasu, klavírista Boris Giltburg, Victoria Ensemble, violoncellista Jiří Bárta a klavíristka Terezie Fialová, Moyzesovo kvarteto, hornistka Zuzana Rzounková, Epoque Quartet a Duo Siempre nuevo nebo Prague Cello Quartet. Sedmý ročník Letních hornových kurzů Broumov se pak bude konat od 1. do 7. srpna. Lektory budou umělecký garant a zakladatelka kurzů Zuzana Rzounková, Jörg Brückner z Německa, Szabolcs Zempléni z Maďarska a z České republiky dále Jindřich Petráš, Jan Vobořil, Lenka NěmcováJana Goliášová. Přihlášky je nutné poslat do konce tohoto měsíce.

Festival se prvním koncertem vrátí o rok zpět, kdy byl kvůli počátkům pandemie, stejně jako další kulturní instituce, donucen změnit původní formát a přesunul se částečně do online prostředí. Jedním z koncertů, který se konal v omezené míře pro veřejnost a byl také streamován na sociálních sítích, byl recitál Ester Pavlů a jejích kolegů, na kterém zazněly Berliozovy Letní noci v úpravě pro klavír. Do léta 2021 vstoupí Za poklady Broumovska orchestrální verzí tohoto díla a nabídne tak posluchačům možnost srovnání s loňským vystoupením. „Dalším zástupcem mladé generace, které festival často a rád nabízí koncertní příležitosti, je mladý houslista Kristian Mráček. V jeho podání zazní Dvořákova Romance f moll a Vivaldiho Léto,“ představují program pořadatelé s tím, že s umělci vystoupí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem.

Tradičně se koncerty festivalu konaly v sobotu od 18 hodin. Letos tomu bude až na pár výjimek podobně. Kompletní program Za poklady Broumovska, který potrvá až do 28. září, je k vidění zde. Vstupné je dobrovolné. A to je v kombinaci  protiepidemickými opatřeními důvod, proč vedení festivalu přijímá mailové rezervace na jednotlivé koncerty.

Foto: archiv KlasikyPlus, Wikipedia – Daniel Baránek, licence: CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikimedia Commons

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky