KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražský komorní balet dnes v šapitó Azyl78 s rozlučkou Igora Vejsady english

Tanečník, choreograf a v tuto chvíli baletní mistr Pražského komorního baletu Igor Vejsada se dnes rozloučí se svou profesionální taneční kariérou. V 19:30 hodin naposledy zatančí hlavní roli v choreografii Chvilka POEzie. Po představení, které se uskuteční v jediném exkluzivním uvedení na pražské letní scéně Azyl78, pokřtí Vejsada novou autobiografii a ve stejný den oslaví také své půlkulaté jubileum.

V rámci komponovaného večera s názvem L.I.VE – Loučení Igora Vejsady s taneční kariérou budou uvedeny tři choreografie. Dílo Fo(u)r One vytvořil Petr Zuska v roce 2019 na kompozici indických, irských, arabských a židovských balad přímo pro Pražský komorní balet. Za interpretaci sóla získala loni Tereza Hloušková, sólistka souboru, širší nominaci na Cenu Thálie. „Malá hříčka v anglickém názvu ‚Fo(u)r One‘ evokuje dva základní významy: ‚čtyři‘ a zároveň ‚pro jednu‘. Jedná se totiž o čtyři písně ze čtyř různých koutů světa, do značné míry reprezentující esence čtyř hlavních, starých, ale dosud existujících a živoucích kultur lidstva – to vše v postavě jedné ženy,“ řekl ke svému dílu Zuska.

Marka Svobodníka pro taneční divadlo s názvem Chvilka POEzie inspirovala jedna z nejznámějších básní romantismu, proslulý Havran Edgara Allana Poea. V hlavní roli inscenace bude tančit právě Igor Vejsada. „Látka, kterou jsem si vybral, je de facto horor. A v hororu jde vždycky o čas,“ vysvětluje Svobodník a dodává: „Vy víte, že ta či ona věc se stane, otázkou je ale kdy. Koncept Poeovy básně Havran jsem transponoval do černé grotesky, komiksu, situačního až absurdního humoru tvrdšího ražení, avšak s určitou dávkou ‚poezie‘.“

Pražský komorní balet uvádí, že do třetice se představí Elixír, jednoaktový balet z pera Viktora Konvalinky. Nové dílo, které vzniklo podle libreta Štěpána Benyovszkého, popisuje autor jako „vtipnou vizuální audioknihu psanou krví“. Diváci se ocitnou v ospalém baru na francouzském venkově, který nečekaně ožije, když hosté zjistí, že někde blízko lze najít klíč k elixíru věčného života. Příběh plný akce, humoru a tance na pestrou hudební koláž doprovází mluvené slovo Jiřího Lábuse. V inscenaci tančí Balet Praha Junior a sólisté Pražského komorního baletu.

Foto: Serghei Gherciu, Jiří Thýn

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky