KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rejchův Gusman ode dneška pobaví v Olomouci english

Světovou premiéru komické opery Gusman, z pera českého skladatele Antonína Rejchy, ode dneška uvádějí Olomoucké barokní slavnosti. Premiéra a obě reprízy 16. a 17. července se budou konat na nádvoří Tereziánské zbrojnice vždy od půl deváté večer. V titulních rolích se představí Roman Hoza, Tadeáš Hoza, Dagmar Šašková nebo Václav Barth. Hudebně nastudovali Veronika Manová a Studio Volantes, které povede Jakub Kydlíček, režie se ujal Tomáš Studený.

Poslední dobrodružství slovutného Guzmána z Alfarache, jak se vrátil do Toleda, tam se převlékl za velkého šviháka, aby přelstil svého strýce a dobyl zpět své jmění, čest i srdce ženy – to je stručná anotace komického díla z roku 1816, inspirovaného španělským pikareskním románem z přelomu 16. a 17. století od Matea Alemána. Autoři francouzského libreta Egène ScribeJean-Henri Dupin se ale předlohou nechali inspirovat jen volně. Hudbu složil pražský rodák Antonín Rejcha už jako uznávaný skladatel a učitel hudby v Paříži, kde se brzy stal i profesorem na konzervatoři. Ani jeho postavení mu ale nepomohlo, aby se dílo dostalo na operní podium. Roli Guzmána psal na tělo pro slavného barytona Jeana-Blaise Martina, ten ji ale zpívat nechtěl a nikdo jiný toho zřejmě schopen nebyl. Po 205 letech tak dnes zazní komická opera ve světové premiéře.

U zrodu zájmu o znovuoživení opery Gusman stál fragment autografní partitury uložený v Národní knihovně v Paříži. Podrobně jsme psali v SouvislostiPlus.

Program celého festivalu Olomoucké Barokní slavnosti si můžete připomenout ve VýhleduPlus.

Foto: Olomoucké barokní slavnosti

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky