KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Yo-Yo Ma zahraje Bacha pod širým nebem na hladině Vltavy english

V sobotu 4. září vystoupí na festivalu Prague Sounds, pořádaném organizačním týmem Strun podzimu, americký violoncellista Yo-Yo Ma. Hudebník oproti původním plánům nezahraje v Dvořákově síni Rudolfina, ale na open air plovoucí scéně na hladině Vltavy u Slovanského ostrova. Pořadatelé se pro změnu místa konání rozhodli na přání umělce a po dohodě s managementem. Yo-Yo Ma zařadil Prahu na seznam šestatřiceti světových měst šesti kontinentů, ve kterých uvede Šest suit pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha.

Pořadatelé uvádějí, že v minulosti hrál Yo-Yo Ma Bachovy suity například na pláži v Massachusetts, na střeše mrakodrapu v New Yorku či v americkém národním parku Acadia. Koncert na hladině Vltavy před ikonickým panoramatem historické Prahy tak ideálně souzní s jeho záměrem.

„Tento koncert je zastávkou na cestě ke sdílení této hudby s lidmi hledajícími rovnováhu a útěchu v okamžiku bezprecedentních změn. Sdílím tuto hudbu, která pomohla utvářet vývoj mého života s nadějí, že podnítí konverzaci o kultuře jako zdroji řešení, který potřebujeme,“ říká Yo-Yo Ma a dodává: „Bachovy violoncellové suity byly mými stálými hudebními společníky. Po téměř šest desetiletí mi poskytovaly energii, útěchu a radost v době stresu, oslav i ztrát. Jakou moc má tato hudba, že i dnes, po třech stovkách let, nám i nadále pomáhá procházet problémovými časy?

Foto: Fb interpreta

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky