KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Čtvrtý ročník Akademie MenART po dva následující víkendy v Kroměříži english

Město Kroměříž bude po dva nadcházející víkendy patřit nadaným dětem. Mladí hudebníci, tanečníci, ale i výtvarníci se zde zúčastní zahájení čtvrtého ročníku Stipendijní Akademie mentoringu uměleckého vzdělávání MenART, ve které budou pracovat po celý školní rok s předními osobnostmi české umělecké scény. Do Kroměříže tak zamíří o tomto víkendu sopranistka Kateřina Kněžíková, klavírista Ivo Kahánek a koncertní mistr České filharmonie a PKF Prague Philharmonia, houslista Jan Fišer. Následující víkend 27.–29. srpna bude patřit úvodním intenzivním pracovním setkáním mentory a také dvěma přednáškám.

Stipendisté už za týden začnou pracovat například s klavíristou Karlem Košárkem, flétnistou a vyhledávaným pedagogem Janem Ostrým, zpěvačkou Radkou Fišarovou, saxofonistou a hudebním skladatelem Marcelem Bártou, malířem Martinem Velíškem, ilustrátorkou Lelou Geislerovou nebo choreografem a tanečníkem Janem Kodetem. Přednášek se ujmou Ivo Kahánek, který poradí, jak z trémy udělat své pomocníky, a zkušená terapeutka Olga Tajovská. Ta pomůže umělcům vědomě pracovat s vlastním tělem.

Pořadatelé uvádějí, že Akademie MenART propojuje uměleckou praxi a vzdělávání, inspiruje k výměně zkušeností a navázání vazeb důležitých pro další tvůrčí činnost v rámci moderních přístupů k uměleckému vzdělávání talentovaných žáků a škol, které usilují o podporu jejich talentů. Právě vlastní pozitivní zkušenosti z přístupu pedagogů vedly umělce k rozhodnutí stát se pro následující rok mentory. „Čas je to nejcennější, co člověk v životě má. Já jsem šťastná, že sama za sebe mohu říct, že věnovat se mladým lidem a předávat jim něco z toho, co jsem se naučila, je tou nejvíce naplňující věcí v mém životě,“ vysvětluje pěvkyně Kateřina Kněžíková. Motto Akademie MenART zní „Inspirativní setkání jsou v životě zásadní“.

„Výsledky společné práce stipendistů a mentorů pak budou prezentovány na velkých renomovaných festivalech jako MHF Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Smetanova výtvarná Litomyšl nebo Americké jaro, které tak dávají najevo, že podpora talentů je důležitou součástí uměleckého prostředí,“ doplňují organizátoři s tím, že cílem Akademie MenART je rozvíjet a podporovat mladé talenty, ale také inspirovat jejich pedagogy. Do celoročního programu tak vstupuje na 232 žáků ZUŠ a dalších uměleckých škol i jejich učitelů. Stipendijní Akademie MenART vznikla ve spolupráci s Nadačním fondem Magdaleny Kožené.

Foto: archiv Akademie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky