KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Collegium 1704 a Václav Luks příští týden ve Varšavě english

Mezinárodní festival Chopin a jeho Evropa bude začátkem příštího týdne hostit pražský barokní orchestr Collegium 1704. Soubor se v sále Varšavské filharmonie představí se dvěma programy, 23. a 24. srpna. Dirigovat bude Václav Luks.

První večer bude patřit především Mozartovi. Jeho singspiel Divadelní ředitel a baletní hudbu z Idomenea doplní předehra k opere Ezio Josefa Myslivečka. Sólisty budou Nikola Hillebrand, Giulia Semenzato, Krystian AdamLuigi De Donato. Ve druhém programu Collegium 1704Collegium Vocale 1704 uctí polskou hudební tradici. Na programu jsou sakrální díla významných polských autorů 17. století, Marcina MielczewskéhoBartłomieje Peķiela. České baroko reprezentuje mše Jana Dismase Zelenky.

Sedmnáctý ročník prestižního festivalu Chopin and his Europe se koná od 14. do 31. srpna. Pořádán je Institutem Fryderyka Chopina. V centru pozornosti festivalu stojí právě Chopinova postava, jeho tvorba a místo v kontextu evropských dějin hudby. Na programu se však objevuje i množství dalších jmen polských i zahraničních autorů. Dramaturgie klade důraz také na historicky poučenou interpretaci; řada děl, včetně Chopinových klavírních koncertů, zde tudíž zaznívá na dobové nástroje.

Festival letos nabízí čtyřiatřicet koncertů, z nichž většina je zároveň živě streamována na YouTube kanálu Institutu Fryderyka Chopina. Pozvání do Varšavy přijali například houslistka Isabelle Faust, klavíristka Julianna Avdějeva nebo klavírista Rafał Blechacz.

Foto: archiv festivalu, fb souboru Collegium 1704

Lucia Maloveská

Lucia Maloveská

Klavíristka, publicistka, hudební teoretička

K hudbě, umění a ke psaní nejrůznějších textů inklinovala již odmala. Vystudovala gymnázium a posléze klavír na Konzervatoři Jána Levoslava Bellu v Banské Bystrici. Absolvovala pražskou HAMU v oboru hudební teorie, v jehož studiu pokračuje od roku 2021 i na doktorandském stupni. V rámci studií také absolvovala stáž na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. Ve svém zkoumání se soustřeďuje na oblast formy a tektoniky, na racionální kompoziční postupy a příležitostně na tvorbu slovenských skladatelů. Jako hudební recenzentka a publicistka spolupracuje a spolupracovala s hudebními portály a periodiky jak v Česku, tak i na Slovensku. Z koncertů odjakživa odcházela plná dojmů a postřehů, které ne vždy měla s kým sdílet, psaní recenzí je tedy pro ni přímo terapií. Miluje klasickou hudbu, ze všeho nejvíc ji však fascinuje hudba soudobá. Příležitostně se věnuje divadlu, literatuře a folkloru, zkušenosti má i v oblasti dramaturgie. Kromě hudby má vášnivě ráda dobré víno a Formuli 1 a za všemi třemi vášněmi je ochotná jezdit stovky kilometrů. 



Příspěvky od Lucia Maloveská



Více z této rubriky