KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Národní divadlo Brno chystá nabitou sezónu english

Open air koncertem slavnostně zahájí 1. září svoji další sezónu Národní divadlo Brno. Nabídne v ní pět operních premiér, tři baletní a k nim festival Dance Brno 2021, Mezinárodní baletní soutěž Brno, Choreografický ateliér, oslavy Mezinárodního dne tance, Open Air představení na Biskupském dvoře, zájezdy a koncerty. Festival Janáček Brno nabídne dovětek roku 2020 a představí ročník 2022 a hudebním svátkem budou i dva mimořádné koncerty věnované oslavě životního jubilea Richarda Nováka.

Sezonu 2021/2022 slavnostně zahájí Open air koncert 1. září pod širým nebem na Piazzettě před Janáčkovým divadlem, začne v 19 hodin. Účinkovat budou všechny tři soubory. Diváci se tak mohou těšit na sólisty Janáčkovy opery Pavlu Vykopalovou, Václavu Krejčí Houskovou, Andreu Širokou, Danielu Strakovou Šedrlovou, Janu Hrochovou, Ondřeje Koplíka, Tadeáše Hozu, Petra Levíčka, Petera Bergera, Davida Nykla a na hosty Lindu BallovouDaniela Čapkoviče, také na vystoupení členů baletního souboru a herců z Mahenovy činohry. To vše pod taktovkou šéfdirigenta Marko Ivanoviće, spolu se sborem a orchestrem Janáčkovy opery.

Operní soubor si zvolil pro tuto sezónu téma „Jít za hlasem srd­ce…“ a vybral proto tituly Peter Grimes Benjamina Brittena, Alcina Georga Friedricha Händela, Kouzelná flétna Wolfganga Amadea MozartaOtello Giuseppe Verdiho. Pátou premiérou přesunutou z loňského podzimu budou velkolepé Řecké pašije Bohuslava Martinů. Velkým hudebním svátkem budou také dva mimořádné koncerty věnované oslavě životního jubilea Mistra Richarda Nováka. Písňový recitál bude na programu 24. září v divadle Reduta a oslavenec na něm s klavírním doprovo­dem Ivana Klánského přednese písně Johannese Brahm­se. Slavnostní koncert pak 11. prosince v Janáčkově divadle připomene slavné role Richarda Nováka v českém a italském operním repertoáru. Hosty koncertu budou sopranistka Pavla Vykopalová, tenorista Peter Berger a barytonista Jiří Brückler. Za dirigentský pult se do brněnské opery při této mimořádné příležitosti vrátí vzácný host a dlouholetý dirigent tamního operního souboru Jan Štych. Richard Novák byl a stále je už několik desetiletí nerozlučně spjatý s brněnskou kulturní scénou a za léta působení v Janáčkově opeře se nesmazatelným způ­sobem zapsal do podvědomí několika generací milovníků vážné hudby.

Brittenova Petera Grimese chystá na 9. října dirigent Marko Ivanović a režisér a také autor scény David Radok. Peter Grimes měl svou československou premiéru právě v Brně v červnu 1947, teď se vrací po téměř 75 letech, aby se po úspěšné inscenaci Juliette / Lidský hlas stal dalším projektem tohoto týmu. V titulních rolích se představí jediná trojnásobná držitelka Thálie mezi českými pěvkyněmi, Jana Šrejma Kačírková, a švédský tenorista Joachim Bäckström.

5. listopadu se publikum konečně po ročním čekání dočká Řeckých pašijí Bohuslava Martinů v režii Jiřího Heřmana a pod taktovkou Roberta Kružíka. Loňské uvedení o pouhých několik dní překazilo vládní uzavření kultury. Každý muž i žena se postupně vrací k jedinému smyslu svého konání: dobru, nebo zlu…Tak charakterizoval Bohuslav Martinů svou poslední operu Řecké pašije inspirovanou románem Kristus znovu ukřižovaný řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise. Skladatel, který sám zažil osud uprchlíka, vytvořil dílo velkého humanistického poselství o síle víry. Poselství v dnešním světě stále více aktuální. Po opeře Hry o Marii a oratoriu Epos o Gilga­mešovi se s Řeckými pašijemi na jeviště Janáčkova divadla vrací další z Martinů děl s krásným a rozsáhlým sborovým partem.

Jiří Heřman je režijně podepsán i pod další premiérou 5. února, kterou bude Händelova Alcina. Taktovky se ujme umělecký šéf souboru Collegium 1704 Václav Luks. Händel svou 34. operu napsal na jaře 1735 pro Royal Theatre Covent Garden, které se pyšnilo nákladnou jevištní technikou umožňující spektakulární scé­nické efekty. Tomu odpovídal i kouzelnický námět, jehož původní před­lohou je část z Ariostovy básně Orlando furioso. Na brněnském jevišti zazní Händelova Alcina vůbec poprvé a v roli Ruggiera se diváci mohou těšit hned na kontratenoristy Raye ChenezeJustina Kima spolu s Pavlou Vykopalovou jako Alcinou a Václavou Krejčí Houskovou v roli Bradamante.

Kouzelná flétna bude první operní inscenací herce a režiséra Miroslava Krobota, jehož působení v Dejvickém divadle se zapíše jako jedna éra tamní scény. Tam se také poprvé setkal s Mozartovou nej­oblíbenější operou a se svým dejvickým souborem ji s úspěchem uvedl ve vlastní úpravě v roce 2003. Brněnskou inscenaci, která bude mít premiéru 13. dubna, hudebně nastuduje Pavel Šnajdr.

Režie se ujme také ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, který společně s dirigentem Robertem Kružíkem chystá Verdiho předposlední operu Otello. Je prubířským kamenem hrdinných tenorů, do titulní role Verdi vložil všechny odstíny lidské duše, od válečníka, přes něžného a milujícího muže až po raněné zvíře sžírané žárlivostí. Na brněnské jeviš­tě se toto dílo vrací po více než třiceti letech. V titulní roli se představí americký tenorista Harold Meers, Desdemonu ztvární Jana Šrejma Kačírková nebo Pavla Vykopalová, v roli Jaga se vrací Dalibor Jenis a poprvé se v Brně představí ruský barytonista Aleksei Isaev.

V nabídce operního souboru nebude chybět ani live přenos. 27. listopadu je na programu představení Janáčkova Osudu v režii Roberta Carsena a s Alžbětou Poláčkovou v roli Míly spolu s tenoristy Philipem SheffieldemEnricem Casarim. Bude to třetí vysílání v rámci projektu OperaVision. Ty předešlé, Příhody lišky Bystroušky (2018) a Její pastorkyňu (2019) zhlédlo přes 35 tisíc diváků po celém světě.

Mezinárodní operní a hudební festival Janáček Brno by se za normálních okolností letos vůbec nekonal. Kvůli covidu se ale odehraje podzimní finále ročníku loňského, a to mimořádně v termínu od 28. září do 30. listopadu. Na programu budou přesunuté premiéry a koncerty a také představení programu ročníku 2022, který se bude konat od 2. do 19. listopadu příštího roku. V rámci platformy OperaVision bude v rámci festivalu živě přenášena zmíněná repríza Janáčkovy opery Osud a také recitál Pavola BreslikaRóberta Pechance. Na programu také bude premiéra opery Řecké pašije Bohuslava Martinů, recitál Tomáše KráleMatana Porata a koncerty Pražského filharmonického sboru nebo Dětského sboru Brno.

Nová baletní sezona přinese už nastudované premiéry, které se nemohly odehrát kvůli covidu, stejně jako úplně nový titul. První premiérou večera bude projekt k poctě českého choreografického velikána Pavla Šmoka. Premiéra původně plánovaná do Janáčkova divadla se přesune do Mahenova divadla, který dá lépe vyniknout jeho choreografiím. Připomene výjimečná díla jako Zjasněná noc, Trio g moll a Stabat Mater. Přesně rok musela počkat premiéra dalšího titulu Beethoven. Jde o ambiciózní titul, který vznikl ke 250. letému výročí narození L. van Beethovena. Třetí a novou inscenací pak bude Prokofjevova Popelka, která se do repertoáru souboru vrátí po třiceti letech. Vedle toho soubor chystá festival současného profesionálního baletu Dance Brno 2021, ve kterém se během jednoho týdne představí téměř celá česká profesionální baletní scéna, a v konci sezony pak plánuje do Brna vrátit pořadatelství Mezinárodní baletní soutěže Brno určené pro profesionální tanečníky i pro posluchače tanečních konzervatoří a škol z České republiky i zahraničí. Chystá se i pokračování projektů jako Choreografický ateliér, oslavy Mezinárodního dne tance nebo Open Air představení na Biskupském dvoře. 

Do konce roku divadlo chystá i deset koncertů přesahujících rámec klasické hudby. Vystoupí na nich třeba kapela Zrní, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Rudy Linka, Lenka Filipová a smyčcový oktet Brno Strings, Janek Ledecký, Aneta Langerová nebo Vienna Strauss Philharmonic Orchestra.

V době koronavirové uzávěry Národní divadlo Brno spustilo i nový dárcovský projekt s názvem Přátelé NdB. Těmi můžou být jednotlivci, rodiny nebo firmy, kteří si sami určí, v jaké výši a v jaké frekvenci divadlo podpoří.

Foto: Ctibor Bachratý, Petra Hajská, Jiří Kopač, archiv NdB, archiv KlasikyPlus 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky