KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatá Ludmila a dramaturgické zajímavosti v Hradci Králové english

Svoji 44. sezónu ve čtvrtek zahajuje Filharmonie Hradec Králové. Program složený z děl Dvořáka, Bernsteina, Daughertyho a Gershwina povede šéfdirigent tělesa Kaspar Zehnder, jako sólista vystoupí tympánista Rudolf Kuchárik. Další trojice koncertů pak nabídne klasicistní program na festivalu F. I. Tůmy, Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila v předvečer svátku dávné kněžny a první české světice a pak program nazvaný Labutí písně. V sólových partech postupně zahrají houslista Milan Paľa a violoncellista Jiří Bárta a zazpívají Lucie Silkenová, Stanislava Jirků, Aleš Voráček, František Zahradníček a Ondřej Koplík.

Transatlantický a transsonický hudební let je podtitul prvního z koncertů letošní sezóny. Koná se ve čtvrtek 9. září od půl osmé. Zazní na něm Novosvětská Antonína Dvořáka, koncertní verze předehry Candide Leonarda Bernsteina, Gershwinův Američan v Paříži v úpravě pro orchestr od Franka Campbell-Watsona a soudobá skladba z roku 2003 Raise the Roof pro tympány a orchestr od Michaela Daughertyho; sólového partu se v ní ujme Rudolf Kuchárik, dirigovat bude Kaspar Zehnder.

Hned v neděli pak hradecká filharmonie hostuje na Festivalu F. I. Tůmy. Připravila klasicistní program, Mozartovo Divertimento pro smyčcový orchestr č. 1 D durBeethovenův Houslový koncert D dur, ve kterém se k orchestru přidá opět Milan Paľa. Dirigentem bude Andreas Sebastian Weiser. Koncert začíná v 18 hodin v děkanském kostele sv. Jiří v Kostelci nad Orlicí.

Středa 15. září je předvečer svátku české kněžny Ludmily, první české světice. V roce tisícího stého výročí její smrti a navíc jako připomínka desátého výročí úmrtí královéhradeckého katolického arcibiskupa Karla Otčenáška proto orchestr zařadil monumentální oratorium Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka. Patří k titulům ne příliš často uváděným, je ale přitom jedním z největších a nejpropracovanějších Dvořákových děl, ve kterém zanechal značnou část svých duševních i fyzických sil. Autor sám řídil premiéru 15. října 1886 v Leedsu a traduje se, že s mimořádným osobním zanícením. Ve své době byla Svatá Ludmila přijata jako vůbec nejlepší skladatelovo dílo. Libreto pochází z pera Jaroslava Vrchlického. V sále hradecké Filharmonie vystoupí přibližně dvě stě účinkujících – tři smíšené sbory, dětský sbor, pět sólistů a orchestr pod taktovkou Jiřího Petrdlíka. Sólových partů se ujmou sopranistka Lucie Silkenová jako Svatá Ludmila, mezzosopranistka Stanislava Jirků jako její společnice Svatava, tenorista Aleš Voráček jako Bořivoj, basista František Zahradníček jako Svatý Ivan a tenorista Ondřej Koplík jako rolník. Pražský smíšený sbor, Pěvecký sbor ČVUT PrahaSbor opery Divadla J. K. Tyla v Plzni doplní Kajetán, dětský sbor plzeňské opery.

Poslední zářijový koncert se odehraje ve středu 22. září a nese podtitul Labutí písně. Jiří Bárta zahraje Violoncellový koncert e moll Edwarda Elgara, před ním zazní Cantus in memoriam Benjamin Britten pro smyčcový orchestr a zvon od Arvo Pärta a na závěr Čajkovského Šestá symfonie h moll „Patetická“. Filharmonii Hradec Králové povede Andreas Sebastian Weiser.

Foto: Fb Filharmonie Hradec Králové, Martina Šimkovičová

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky