KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na Vysočině začne nový varhanní festival english

Varhanní Vysočina – to je úplně nový festival, který začne v neděli 19. září a nabídne čtveřici koncertů. Posluchačům chce postupně představit zajímavé nástroje v Kraji Vysočina. Letos se uskuteční v Humpolci, Lukách nad Jihlavou, Jimramově a v Novém městě na Moravě. Pořadatelem festivalu je spolek Život pro varhany a iniciátory mladí varhaníci, Alfred Habermann, Lukáš Dvořák a Ondřej Horňas, všichni rodáci z Vysočiny. Vedle nich zahraje ještě Pavel Černý.

Zahajovací koncert festivalu Varhanní Vysočina se uskuteční v neděli 19. září od 16 hodin v kostele sv. Mikuláše v Humpolci. Alfred Habermann nazval svůj program „Baroko na oko“ a zvolil pro něj skladby Johanna Sebastiana Bacha, Dietricha Buxtehudeho, Felixe Mendelssohna-BartholdyhoPetra Ebena.

Další koncert se odehraje v kostele sv. Bartoloměje v Lukách nad Jihlavou, kde se v neděli 26. září od 17 hodin představí Ondřej Horňas. Výtěžek koncertu s názvem „Invence starých mistrů“ poputuje na opravu varhan v nedalekých Vysokých Studnicích, kterou iniciuje spolek Život pro varhany.

V evangelickém kostele v Jimramově se v neděli 3. října od 17 hodin uskuteční koncert s názvem „Hudba severu“. Lukáš Dvořák zahraje skladby Nicolause Bruhnse, Edvarda GriegaHeinricha Scheidemanna.

Na závěrečném koncertě v neděli 10. října od 17 hodin pak vystoupí renomovaný český varhaník a pedagog Pavel Černý. V evangelickém kostele v Novém Městě na Moravě zahraje program s názvem „Bach očima romantiků“. Zazní skladby Clary SchumannovéFranze Liszta, ale i samotného Johanna Sebastiana Bacha.

Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné. Festival vznikl z iniciativy studentů Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze, mladých varhaníků Alfreda Habermanna a Lukáše Dvořáka, a také absolventa HAMU Ondřeje Horňase. Všichni tři pocházejí z Vysočiny. „Můžete se těšit na nástroje barokní, romantické i univerzálnějšího typu. Pro koncerty jsme záměrně zvolili neděle, aby se mohli posluchači zastavit v celotýdenním shonu a naladit se na nadcházející týden. Varhanní hudba totiž povznáší a dokáže pohladit duši. A to je to, co teď všichni potřebujeme“, zve Alfred Habermann.

Foto: Fb stránky festivalu, interpretů, MfO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky