KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V sobotu bude premiéra Brittenova Petera Grimese v Brně english

Národní divadlo Brno zve na premiéru Brittenovy opery Peter Grimes, která se bude konat v Janáčkově divadle v sobotu 9. října, nezvykle už od 18 hodin. Dílo mělo svou československou premiéru právě v Brně, a to v červnu roku 1947. Nyní se vrací po téměř pětasedmdesáti letech, aby se po úspěšné inscenaci Juliette / Lidský hlas stalo dalším projektem týmu dirigenta Marko Ivanoviće, režiséra Davida Radoka, sopranistky Jany Šrejma Kačírkové a švédského tenoristy Joachima Bäckströma v titulní roli. Dále jsou obsazeni Jana Hrochová, Andrea Široká, Tereza Kyzlinková, Svatopluk Sem, Jitka Sapara Fischerová, Jan Šťáva, Jiří Hájek, Vít Nosek, Petr Levíček, David Nykl a další. Opera bude letos na programu ještě 13., 16. a 26. října a pak 2. prosince.

„Moře krásné i děsivé, tak pravdivě zrcadlící bouře v lidské duši a vládnoucí životům lidí, jež jsou s ním spojeni. Lidí, jako je rybář Peter Grimes, který se marně snaží změnit svůj život, ale neustále naráží díky své povaze na odmítání ostatních obyvatel rybářské vesničky. Situaci ještě zhorší smrt jeho učedníka, nad níž se vznáší řada otázek. Byla to skutečně nehoda, nebo má na ní Grimes přímý podíl?“ uvádějí pořadatelé s tím, že většina lidí z městečka Borough v Grimesovu nevinu nevěří a nešťastná smrt dalšího učedníka tak vede k nevyhnutelné tragédii.

Dramaturgie informuje, že anglický básník George Crabbe i skladatel Benjamin Britten milovali moře. Oba vyrůstali na pobřeží Suffolku a osudy lidí z rybářských osad se staly inspirací pro Crabbeho sbírku básní. V ní Britten našel příběh pro svou první operu Peter Grimes. Zachytil v ní nejen život městečka a jeho různorodé společenstvo, ale především své milované moře, s nímž je hlavní postava Petera Grimese spjata na život a na smrt. Vyobrazil ho ve čtyřech nádherných orchestrálních mezihrách zachycujících svítání či odraz měsíčního svitu na vodní hladině. Podle dirigenta Marko IvanovićePeter Grimes v sobě strhující nadčasový příběh, krásné a chytlavé melodie, mohutné sborové a ansámblové výstupy a v neposlední řadě i působivé orchestrální mezihry.

Režisér David Radok uvádí, že se inscenaci rozhodl tvůrčí tým situovat do roku 1945, kdy měl Peter Grimes světovou premiéru. Je to doba těsně po druhé světové válce, kdy stále převládal svět chudého, jednoduchého a drsného života. Nikoliv doba hippies a rokenrolu v letech šedesátých, ale způsob života zakotvený v počátku 20. století, nebo dokonce i v 19. století, který se vlastně táhne až do poválečných padesátých let. „Chci, aby inscenace byla syrovější, jednodušší a oproštěná od všech nepotřebných věcí. Bez ilustrativně popisné scény, ale v základu by měla mít nějakou realitu,“ doplňuje.

Foto: Marek Olbrzymek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky