KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jihočeské divadlo a listopadové premiéry. Zítra Boitův Mefistofeles english

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích přichystalo na měsíc listopad několik premiér. Už zítra to bude velkolepá opera s faustovskou tematikou, Mefistofeles italského skladatele Arriga Boita. Představení se bude konat v DK Metropol od 19 hodin. Operu hudebně nastudoval Mario De Rose, režie se ujal Tomáš Ondřej Pilař, scény Petr Vítek, kostýmů Aleš Valášek a choreografie Martin Šinták. Sbory nastudoval Martin Veselý. V roli Mefistofela se alternují Jan Hnyk a František Zahradníček, Fausta ztvární Philippe Castagner a Paolo Lardizzone, Markétu pak Soňa Godarská a Jana Šrejma Kačírková. Sólisty, sbor, orchestr opery, balet Jihočeského divadla a Dětský pěvecký sbor Jitřenka budou řídit zmiňovaný Mario De Rose a Martin Peschík. Další představení se bude konat pozítří, 6. listopadu, od 17 hodin a 6. prosince od 19 hodin.

První provedení Mefistofela v roce 1868 u publika zcela propadlo. Arrigo Boito proto operu radikálně přepracoval, po sedmi letech znovu uvedl a tentokrát se setkal s fantastickým úspěchem. Od té doby se opera stala trvalou součástí světového repertoáru. Na scéně Jihočeského divadla se objeví vůbec poprvé. „Co do nároků na provozovací aparát a prostor je třeba zmínit, že je na samých hranicích kapacit jeviště, orchestřiště i např. co do počtu sboristů. Bude se tedy jednat beze sporu o mimořádný počin, který si určitě nenechte ujít,“ zve na představení Jihočeské divadlo.

Baletní premiéra – inscenace složená ze dvou choreografií Marka SvobodníkaŠtěpána Pechara – bude v Jihočeském divadle na pořadu v pátek 19. listopadu od 19 hodin. Choreografie Faunovo odpoledne je vytvořena na hudbu Clauda Debussyho a Ondřeje Vinkláta. Vedle toho choreografie s názvem Labyrint je zasazena do hudby více autorů, jmenovitě Ondřeje Vinkláta, Alexandra Sadirova, Dmitrije Šostakoviče, Maurice Ravela, Nikolaje Mjaskovského, Aarona Coplanda, Henryho Purcella, Sergeje Rachmaninova, Modesta MusorgskéhoManuela de Fally. Následující představení jsou naplánována na 29. listopadu a 18. prosince. Více informací najdete zde.

Odložená premiéra z minulé sezóny – surrealistická taneční groteska v choreografii Tomáše Rychetského a Ondřeje Vinkláta s názvem Mechanický pomeranč – bude uvedena v DK Metropol v pátek 26. listopadu v 19 hodin. Inscenace odkrývá, co se stane, když se mocní rozhodnou udělat z nás své loutky. Hudbu k představení nahráli Jana VébrováIvan Acher. Příští uvedení je v plánu 7. prosince.

Foto: Martina Root, Petr Zikmund

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky