KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Violoncellista Sheku Kanneh-Mason od čtvrtka do soboty s Českou filharmonií english

Britský violoncellista Sheku Kanneh-Mason, který v květnu 2018 přednesl tři písně na svatbě prince Harryho a Meghan Markle na hradě Windsor a získal si tím globální pozornost, debutově vystoupí s prvním českým orchestrem na třech koncertech od čtvrtka 20. do soboty 22. ledna. Pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta České filharmonie Jakuba Hrůši zahraje Koncert pro violoncello a orchestr e moll Edwarda Elgara. Po něm zazní Epilog Josefa Suka, v němž se sólových partů ujmou sopranistka Alžběta Poláčková, barytonista Jiří Brückler a basista Jan Šťáva. Český filharmonický sbor Brno připraví sbormistr Petr Fiala. Koncerty se budou konat ve Dvořákově síni Rudolfina, čtvrteční a páteční od 19:30, sobotní pak od 15 hodin.

Sheku Kanneh-Mason se s Jakubem Hrůšou poprvé setkal v listopadu minulého roku při svém debutu s Cleveland Orchestra, při němž rovněž provedl Elgarův koncert, který už v roce 2019 nahrál s London Symphony Orchestra pod vedením sira Simona Rattlea. Kritika jejich společné vystoupení vysoce ocenila a nadšení ze spolupráce s Jakubem Hrůšou neskrývá ani Sheku Kanneh-Mason: „Moc se mi to líbilo. Oba máme k Elgarovu koncertu podobný vztah, takže jsme si hned porozuměli. Dokázali jsme se shodnout na jemnostech provedení, navíc jsem se vedle něj cítil velmi svobodný.“ Kanneh-Mason o Hrůšovi dále říká, že jako dirigent velmi pozorně naslouchá jak orchestru, tak i sólistovi a že dokáže okamžitě reagovat na spontaneitu hráče. „Hodně se mi líbí, jaký důraz klade na barvy a vypracování frází, jak pracuje s časem… Jakub Hrůša dokáže skladbu skvěle vystavět, rozumí jejímu smutku i touhám. Byla to pro mě nezapomenutelná zkušenost a těším se, že v Praze si ji zopakujeme, přestože s jiným orchestrem,“ říká dvaadvacetiletý violoncellista.

Umělec hrající na nástroj z dílny Mattea Goffrillera z roku 1700 si získal renomé již v soutěži BBC Young Musician, kterou v roce 2016 vyhrál jako první hudebník tmavé pleti. O rok později debutoval na BBC Proms jako sólista s prvním evropským majoritně černošským orchestrem Chineke! Pro své vystoupení si tehdy vybral Rondo pro violoncello a orchestr g moll Antonína Dvořáka.

Po Elgarově violoncellovém koncertu zazní Epilog Josefa Suka. „Epilog je jeho posledním dílem. Komponoval je mnoho a mnoho let. Pohroužil se na dlouho do tématu, které bylo pro něho tématem nejvyšším: je to téma lásky,“ vysvětluje dirigent a velký propagátor Sukova díla doma i ve světě Jakub Hrůša. „Použil v něm verše Otokara Březiny, kterému se obdivoval a s kterým si dopisoval. Jde o hudbu krajně vypjatou, zhuštěnou a velmi intenzivní. Suk v ní předkládá prožití světa, které má bezprecedentní uměleckou hloubku a náročnost,“ uzavírá Jakub Hrůša, který teprve před dvěma měsíci s prvním českým orchestrem velmi úspěšně provedl Sukovu Pohádku léta. Epilog premiérovala Česká filharmonie pod taktovkou svého tehdejšího šéfdirigenta Václava Talicha 20. prosince 1933 ve Smetanově síni Obecního domu. Přítomen byl i prezident Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk. Z nynějších koncertů bude pořízena nahrávka, která vyjde v rámci cyklu symfonických děl Josefa Suka připravovaného pod vedením Jakuba Hrůši.

Foto: Fb The Cleveland Orchestra, Sheku Kanneh-Mason.com

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky