KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Orchestre Démos Europe s mladými českými účastníky zítra v Paříži, také na stanici ARTE english

V sobotu 26. února se u příležitosti francouzského předsednictví v Radě Evropské unie sejde na sto dvacet mladých hudebníků ze všech sedmadvaceti členských států Evropské unie, aby společně vystoupili v Pařížské filharmonii. Za Českou republiku se účastní tři studenti Dětského orchestru Nadačního fondu Harmonie. Koncert, který povedou Corinna Niemeyer a Aurélien Azan Zielinski, bude od 20 hodin živě přenášen prostřednictvím stanice ARTE Concert a Philharmonie Live.

V tomto týdnu se mladí studenti hudby z iniciativ Sistema z celé Evropy sešli v Paříži, aby se zúčastnili ambiciózního a symbolického projektu: ODE – Orchestre Démos Europe. Týden plný intenzivního zkoušení vyvrcholí zítra ve 20 hodin vystoupením ve velkém sále Pařížské filharmonie, kde se orchestr představí na pódiu s dirigenty Corinnou NiemeyerAurélienem Azanem Zielinskim v programu, který zahrnuje díla Musorgského, Griega či Beethovenovu Ódu na radost.

Pro děti to bude nanejvýš vzrušující příležitost setkat se se svými vrstevníky, spojit síly po přípravě repertoáru s vlastními učiteli a postavit se výzvě vystoupit v jednom z největších světových sálů. Jejich nadšení vybuchne na koncertě a bude se odrážet po návratu jako příklad odhodlání a zábavy, dvou principů projektů inspirovaných modelem El Sistema,“ říká Maria Majno, viceprezidentka asociace, sítě Sistema Europe a členka řídícího výboru ODE. Sistema Europe spojuje tyto energie, které jsou přizpůsobeny každému kontextu: inkluze, ochrana a umělecká kvalita chtějí jít ruku v ruce při potvrzování hudby jako radostného faktoru směrem ke společenské změně.

Pořadatelé uvádějí, že každý členský stát je zastoupen dvěma až šesti hudebníky. Poté, co mladí hudebníci pracovali na programu koncertu ve svých zemích, se v sobotu 19. února sešli v Paříži, kde nyní dodržují intenzivní plán zkoušek. Pod vedením profesionálních hudebníků, pedagogů a dirigentů orchestru Corinny Niemeyer a Auréliena Azana Zielinského se pak mladí instrumentalisté stanou jedinými protagonisty této jedinečné události.

Foto: C. d’Hérouville

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky