KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Komorní opera HF JAMU uvede Dialogy karmelitek. Premiéry už tento víkend english

Komorní opera Hudební fakulty JAMU o tomto víkendu uvede příběh karmelitánských řeholnic a jejich tragického osudu v době Velké francouzské revoluce inspirovaný skutečnou událostí. Opera Dialogy karmelitek francouzského skladatele Francise Poulenca zazní v rámci studentského projektu poprvé v sobotu 19. března od 19 hodin v Divadle na Orlí. Druhá premiéra se na stejném místě ve stejný čas odehraje hned v neděli 20. března. Reprízy jsou naplánovány na úterý, středu a čtvrtek v příštím týdnu.

Hlavní postava Blanka se bojí smrti, a proto se chce stát karmelitkou. Vstoupí do kláštera, kde se spřátelí se sestrou Constance. Začíná revoluce a sestry jsou z kláštera vyhnány, církev se zakazuje. Karmelitky jsou přinuceny složit slib mučednictví, a když jsou při poslední modlitbě přistiženy, jejich osudem je popraviště. „Příběh hlavních hrdinek opřen o historická fakta je nesmírně silný v motivech hledání vnitřního klidu, víry či podstaty života samotného. Je to přesně ta opera, která se vám dostane hluboko pod kůži,“ představuje inscenaci studentka operní režie Kateřina Křivánková a doplňuje: „Aby její silný příběh a sdělení nezůstaly jen v pozadí nádherné Poulencovy hudby, rozhodli jsme se společně s Václavem Málkem libreto přeložit. Zároveň jsme jej upravili tak, abychom zvýšili jeho dramatičnost a sdělnost pro české publikum.

I přesto, že se jedná o studentskou akci, může se projekt pochlubit početným orchestrem o více než pětatřiceti hráčích. Vede jej student dirigování Patrik Červák. „Dialogy karmelitek se naprosto zásadně liší od zavedené dramaturgie Komorní opery HF JAMU, ať závažností námětu, nebo mohutností hudebních aparátů. Historické téma opery a jeho hudební zpracování Francisem Poulencem je bezesporu jedním z nejzajímavějších operních počinů, které se tuto sezonu objeví v Brně,“ vysvětluje Červák.

Dialogy karmelitek měly světovou premiéru v roce 1957 v italské La Scale a ve stejném roce se objevily i v Paříži. Úspěšná představení však zaznamenala i v San Francisku, Londýně, Vídni či New Yorku. Česká premiéra připadla na rok 2000 ve Slezském divadle Opava v režii Františka Preislera. Libreto napsal Georges Bernanos jako adaptaci povídky Gertrudy von Le Fort z roku 1931.

Komorní opera HF JAMU je studentský projekt nabízející studentům praktickou zkušenost z přípravy opery v reálném divadelním prostředí. Všechny důležité složky inscenace – režie, dirigent, zpěváci, hudebníci nebo produkční – tvoří studenti napříč katedrami HF JAMU. Na projektu se však podílejí i studenti Divadelní fakulty JAMU. Letošní opera je také jedním z výstupů oslav pětasedmdesátého výročí od založení Janáčkovy akademie múzických umění.

Foto: Dominika Hubková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky