KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Českolipský komorní cyklus zahájí Bachem english

Bachovými Goldbergovými variacemi ve výjimečném obsazení a na podporu ukrajinských uprchlíků na Českolipsku začíná ve čtvrtek 5. ročník Českolipského komorního cyklu, který pořádá MHF Lípa musica. Úvodní koncert se koná 24. března od 19 hodin v kostele Mistra Jana Husa v České Lípě. Variace zazní v Sitkovetského verzi pro smyčcové trio. Partů se ujmou houslisté Roman Patočka, koncertní mistr Pražských symfoniků, na violu Jakub Fišer, jinak houslista a primárius Bennewitzova kvarteta, violoncellista Jiří Bárta. Koncert podpoří veřejnou sbírku Charita pro Ukrajinu na pomoc těm, kteří hledají útočiště na Českolipsku a kterou spravuje Charita České republiky.

Ještě na konci dvacátého století se vědci dohadovali o přesných detailech vzniku ikonického Bachova díla, ale mnozí se přiklánějí k tomu, že si ho na skladatelův popud objednal J. G. Goldberg. Jeho úkolem bylo hrát pro hraběte Keyserlinga, chronického nespavce, který potřeboval hudbu, aby ho ukolébala ke spánku. Goldbergovy variace patří k nejsložitějším dílům, která kdy byla napsána pro klávesové nástroje, ačkoli je hudba klamně jednoduchá, interpret je nucen k ďábelsky krkolomným kouskům. I po stovkách let od svého vydání zaujímá badatele a vyzývá k novým pojetím, jakým je i pozoruhodná Sitkovetského verze pro smyčcové trio. Ta je dílem houslisty z Baku, absolventa moskevské konzervatoře, kterému se podařilo v roce 1977 opustit Sovětský svaz a zapustit kořeny na Západě. V dětství zvítězil v Praze, jako i mnohé jiné dnešní zahraniční hvězdy, v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. Dílo vytvořil v roce 1985 ke třístému výročí Bachova narození.

Houslista Roman Patočka patří mezi významné současné houslisty. Po absolvování Pražské konzervatoře a AMU studoval v zahraničí. Aktuálně je vedle sólové a komorní činnosti i koncertním mistrem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Jakub Fišer je také houslista, primárius Bennewitzova kvarteta, ale tentokrát se představí jako violista. Jiří Bárta je významný český violoncellista, který se zvýraznil už počátkem devadesátých let, kdy vyhrál významné světové hudební soutěže. Po studiích na pražské HAMU pokračoval v Kolíně nad Rýnem u Borise Pargamenščikova a v USA u Eleonory Schoenfeldové.

Další koncerty Českolipského komorního cyklu jsou na programu 26. dubna, kdy vystoupí hornista Radek Baborák a varhaník Aleš Bárta. 24. května přijede uskupení Ad vocem, tedy sopranistka Anna Hlavenková, flétnista Marek Špelina, Jakub Michl na viola da gamba a theorbista Přemysl Vacek. Posledním koncertem před létem pak bude Jazz v parku, na kterém vystoupí Lípa Musica Jazz Quartet: Jan Špringl – alt saxofon, David Mašek – klavír, Miloš Peter Klápště – kontrabas, Otto Hejnic – bicí.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky