KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Concentus Moraviae letos s Magdalenou Koženou a Simonem Rattlem english

Letošní Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae zve na zázračné putování prostorem i časem. Od úterý 31. května do pondělí 27. června nabídne cestu kolem hudebního světa. Na třech desítkách koncertů a v množství doprovodných akcí zamíří k hudebním kořenům umělců a nabídne možnosti, jak lze tímto jedinečným dědictvím okouzlit současného posluchače. K množství výjimečných účinkujících se připojí i patronka festivalu Magdalena Kožená společně se Simonem Rattlem.

Festival Concentus Moraviae se na svoji každoroční pouť po krásných místech jižní Moravy a Vysočiny vydává už posedmadvacáté. Cestovní plán mu letos připravili dirigent a flétnista Kaspar Zehnder a houslista Pavel Fischer. První z nich jako dramaturg, dirigent i flétnista, druhý jako rezidenční umělec. „Kasparův program je skvělou syntézou švýcarské preciznosti, nekonečné umělecké zvědavosti a bohatých hudebních zkušeností. Pracovat je radost i s letošním rezidenčním umělcem, houslistou, zpěvákem a skladatelem Pavlem Fischerem. Oba povedou každý svůj rezidenční soubor; ansámbly, které u nás nastudují program pouze pro festival, jsou letošní novinkou,“ uvádí ředitel festivalu David Dittrich.

Pavel Fischer se svými přáteli zahraje hudbu od balkánských lidovek až k Dvořákovi, Martinů či Bartókovi. Provázanost klasiky s lidovými zdroji i současným hudebním uvažováním patří ke všem jeho projektům. V různých formách a kombinacích se ale promítne také do celého programu festivalu.

Bulharský ženský sbor ověnčený cenou Grammy za nejlepší folklorní nahrávku Tajemství bulharských hlasů připomene folkloristu Marcela Celliera i celosvětový zájem, který jeho nahrávky před mnoha lety vyvolaly,“ uvádějí organizátoři a dodávají, že špičkový houslista Sergey Khachatryan se svou sestrou Lusine přivezou na festival arménskou klasiku i hudební vlivy země, která jako první na světě přijala křesťanství. Arcadia Quartet a jeho přátelé zavedou posluchače do Rumunska, Les Musiciens de Saint-Julien zase do irského Kilkenny.

Koncert OK Percussion Duo a s ním spojená diskuse ve Velkém Meziříčí připomenou, že v kořenech každé synagogy stojí potřeba setkávání. Mužský sbor z Kyjova vzdá hold rozhlasovému redaktorovi Jaromíru Nečasovi, jehož zásluhou nahrávali svá první alba sourozenci Ulrychovi, HradišťanJaroslav Hutka. Varhaník Bálint Karosi a vlámské saxofonové kvarteto Bl!ndman zdůrazní, že k základům Concentu Moraviae patří od samého začátku Bachova hudba v nejrůznějších podobách.

Letos přijedou i muzikanti ze Španělska – s temperamentní hudbou své domoviny se představí klavíristka Judith Jáuregui i kytarista Rafael Aguirre. Dalšími klavírními hosty budou gruzínské sestry NatiaTamar Beraiaovy.

Kaspar Zehnder se představí nejen jako dirigent, ale také jako flétnista projektu Soirée, jehož hlavními postavami jsou mezzosopranistka Magdalena Kožená a dirigent Simon Rattle – tentokrát ovšem v roli klavíristy. Mimořádná příležitost slyšet špičkové hudebníky v atmosféře bezprostřední radosti z hudby uzavře celý festival v jedinečném prostředí Kongresového centra Zlín.

Užijte si letošní Concentus Moraviae jako lahodnou fúzi múzických umění a architektury i přátelských setkání! Na shledání s Vámi se těším při jeho závěrečném koncertě, na kterém se přiznám ke svým hudebním kořenům i já – od malička mě provázejí písně, a proto jsem si se svými přáteli připravila písňový večer, na kterém nebude chybět ani Janáčkova a Dvořákova hudba,“ srdečně zve posluchače patronka festivalu Kožená.

Pořadatelé připravili i doprovodné programy festivalu – Hudba na kole v nádherném prostředí Lednicko-valtického areáluPálavy bude mít v sobotu 11. června opět o několik hudebních zastavení více. Tradice snoubení hudby s výtvarným uměním letos zavítá do renomované mikulovské Galerie Závodný, kde se bude 9. června konat vernisáž výstavy výtvarníka Břetislava Malého. Festivalovou tradicí už jsou i projekty přispívající k řešení konkrétního cíle v některém z festivalových měst. Po židlích pro Pernštejn či prknech pro lysickou kolonádu se letos festival soustředí na Novou synagogu ve Velkém Meziříčí; 5. června dojde nejen na koncert OK Percussion Duo přímo v synagoze, ale předcházet mu bude debata „Z obchodního centra ke kulturní komunitě“ vedená v Jupiter clubu Borisem Klepalem. Podrobnosti o programu, doprovodných akcích, vstupenkách a veškeré aktuality naleznete na www.festivalcm.cz.

Foto: Facebook, archiv P. Fischera, Philippe Bréard, Jordi Socías, Perrenoud Guy, Fb projektu Hudba na kole 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky