KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Josef Špaček a Barocco sempre giovane v parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí v pátek english

Houslista Josef Špaček vystoupí v pátek 22. července v areálu parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Společně s ansámblem Barocco sempre giovane, který vede Josef Krečmer, provede Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho a Čtvero ročních dob v Buenos Aires Ástora Piazzolly. Letní koncert pod širým nebem v parku Kinských začne ve 21 hodin.

Koncert se bude konat pod širým nebem v areálu přírodně-krajinářského zámeckého parku. A právě přírodou se skladatelé inspirují od nepaměti. Také střídání ročních období se stalo zajímavou výzvou pro různé skladatele. V barokní éře je bezpochyby na piedestalu v této kategorii Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho. „Tuto kompozici můžeme bez nadsázky řadit mezi jedno z nejpopulárnějších a nejznámějších děl klasické hudby. Zpěv ptáků, letní bouře a řada dalších momentů je s touto Vivaldiho čtveřicí houslových koncertů neodmyslitelně spjata,“ uvádějí pořadatelé a dodávají, že o dvě a půl století později se rozhodl zkomponovat obdobný cyklus i Ástor Piazzolla.

Piazollovo Čtvero ročních dob v Buenos Aires si postupně vydobylo rovněž své místo na slunci a můžeme je právem řadit mezi Piazzollova reprezentativní díla. Srovnání obou „ročních dob“ by vydalo na mnohastránkovou studii, ale určitou zajímavostí je původ obou autorů. Oba mají své kořeny v Itálii, což je patrné v temperamentu jejich děl. Zatímco benátský rodák Vivaldi proslavil zejména svou rodnou zemi, Piazzolla je synem italských imigrantů, kteří se usadili v Argentině. V jeho tvorbě převládají prvky latinskoamerické hudby, především tango. Jeho hudba je ale syntézou mnoha stylů, vyúsťuje v originální hudební řeč. Oba skladatelé byli rovněž virtuosové na své nástroje. Vivaldiho houslová hra je legendární, Piazzolla naopak ovládal mistrně hru na bandoneon, nástroj podobný akordeonu.

Foto: archiv souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky