KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudební ředitel Opery ND Robert Jindra zahájí působení Rusalkou a Věcí Makropulos english

Nastupující hudební ředitel Opery Národního divadla Robert Jindra vykročí do sezóny sérií čtyř scénických uvedení Dvořákovy opery Rusalka. Následovat bude dvojí koncertní provedení Janáčkovy Věci Makropulos. Oba tituly chystá  v interpretaci předních evropských pěvců. Představení Rusalky se budou konat v neděli 28. srpna a 9., 24. a 28. září, Věc Makropulos je na programu 11. a 14. září. Na konci prázdnin Jindra také studiově natočí pro Český rozhlas Smetanovu operu Dvě vdovy.

Kde jinde než na prknech Zlaté kapličky by měli diváci slyšet a vidět nejvýraznější operní díla dvou nejuznávanějších operních autorů – Dvořáka a Janáčka?“ říká Robert Jindra s tím, že se podařilo pro obě produkce získat ideální obsazení. V titulní roli Rusalky vystoupí Kateřina Kněžíková, která je společně s Jindrou čerstvou držitelkou ceny BBC Music Magazine Awards za nahrávku Phidylé, jako Princ se představí Pavel Černoch, který se tuto roli v budoucnu chystá zpívat v Metropolitní opeře, Státní opeře ve Vídni, Amsterdamu nebo Valencii. Vodníka ztvární Günther Groissböck – toho diváci mohou znát z kinopřenosů z Metropolitní opery, kde se představil jako Král Filip ve Verdiho Donu Carlosovi. Robert Jindra ho pro pražské hostování získal při spolupráci v Bavorské státní opeře právě na uvedení tamní Rusalky. V náročné dvojroli Ježibaby / Cizí kněžny se představí Jana Kurucová v alternaci s Kateřinou Jalovcovou.

Rusalka Antonína Dvořáka je posluchačsky atraktivní operou, která je vhodná pro všechny generace i první seznámení s tímto žánrem. Podle slov představitele Prince Pavla Černocha respektuje režie Jiřího Heřmana Kvapilovo libreto: „Scénické pojetí je zajímavé, má pro mě působivou scénu,“ říká Černoch.

Oficiálními inauguračními událostmi pak budou dvě koncertní provedení Janáčkovy Věci Makropulos, a sice 11. a 14. září s Evou Urbanovou v roli hlavní hrdinky Emilie Marty. Dále se představí Adam Plachetka v roli Barona Pruse, přičemž půjde o jeho janáčkovský debut. Aleš Briscein bude Albertem Gregorem, kterého už zpíval takřka na všech významných operních scénách světa. Jan Martiník zpívá roli Dr. Kolenatého poté, co tuto roli nastudoval na jaře 2022 se Sirem Simonem Rattlem ve Staatsoper v Berlíně. Kristinu ztvární Jana Sibera a roli Vítka Michal Lehotský. Dále v roli Janka uslyšíme Josefa Moravce, jako Strojníka Ivana Kusnjera, jako Poklízečku Yvonu Škvárovou a Komornou ztvární Michaela Zajmi.

Jde z mého pohledu skutečně o výjimečné obsazení, vymazlené do té nejmenší role. I ty totiž zazpívají významní sólisté svého oboru u nás,“ upozorňuje Jindra a dodává, že účast na koncertním provedení vnímají všichni protagonisté jako svátek hudby. Janáček momentálně patří mezi nejhranější autory světových operních scén. „Zároveň bych rád tímto gestem opožděně popřál dlouholeté a významné člence souboru Opery Národního divadla Evě Urbanové k životnímu jubileu, které jsme kvůli covidovým restrikcím nestihli loni řádně připomenout a oslavit. Velmi se těším na spolupráci nejen s takto výjimečným českým obsazením, ale i s naším orchestrem, který má Janáčkovu hudbu v krvi,“ vyznal se dirigent.

Foto: archiv R. Jindry, Pavel Hejný, Petr Adámek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky