KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Spitfire Company – Orchestr BERG – Městská divadla pražská: TAK TIŠE AŽ english

Na začátku září se bude v pražském divadle Komedie konat světová premiéra nové české komorní opery s názvem „Tak tiše až“. Intimní inscenace se soustředí na citlivé téma prožitého traumatu, hledání odvahy ho odhalit a veřejně ukázat na viníka. Premiéry se odehrají v pondělí 5. a v úterý 6. září. Představení se chystá celkem dvanáct, a to včetně dvou speciálních dopoledních uvedení pro střední školy. Na opeře spolupracuje tvůrčí tým výrazných osobností současné umělecké scény – režisérské duo Petr Boháč a Miřenka Čechová, skladatel Slavomír Hořínka a spisovatelka Jana Šrámková. Orchestr BERG diriguje Peter Vrábel.

Sněží. Už léta nesněžilo. Být vločkou… a nebýt, nemít tělo.“ To jsou první slova hlavní hrdinky v podání mezzosopranistky Markéty Cukrové, která je pro svou mimořádnou všestrannost výjimečnou osobností české hudební scény. Právě pro její pěvecký i herecký talent s ní tvůrci od počátku počítali pro hlavní roli a kladou na ni nemalé nároky. „Prakticky po celý večer neopustím scénu, naštěstí má dílo milosrdnou hodinovou délku,“ říká Markéta Cukrová. Její postava se na scéně setkává se svým dětským já a znovu s odstupem času prožije trauma, které se odvážila odhalit až po mnoha letech. „Taková svědectví jsou důležitá, dostávají téma prožitého traumatu do společnosti, oběť i společnost se tak očišťují, a to dává naději do budoucna,“ říká autor námětu a režisér Petr Boháč, šéf Spitfire Company.

S prvotním nápadem vytvořit na toto téma operu se v roce 2017 Boháč obrátil na Orchestr BERG, jehož umělecký šéf Peter Vrábel pro projekt vytipoval skladatele Slavomíra Hořínku – ten se shodou okolností podobným tématem zabýval také a ke spolupráci ještě přizval spisovatelku Janu Šrámkovou. „Šlo totiž o to vtělit vše do jakéhosi haiku,“ říká Hořínka a dodává: „S Janou jsme už spolupracovali a je pro mne snadné jí vysvětlit, o co mi jde. Stejně tak s Petrem Boháčem si nasloucháme a naše pohledy na věc se pak vždy časem potkají.

Foto: ze zkoušky – Jakub Hrab

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky