KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Musica ad confluentem v Českých Budějovicích popáté english

Mezinárodní festival staré hudby Musica ad confluentem (Hudba na soutoku) v Českých Budějovicích se letos koná popáté. V podání významných českých i zahraničních umělců tak od roku 2018 v českobudějovických kostelích a památkových objektech pravidelně zní středověká, renesanční a barokní hudba. Letošní ročník byl slavnostně zahájen 1. září v Galerii Rabenštejnská a v době od 7. září do 29. října nabídne sedm koncertů.

Zahajovací koncert s názvem Sedm dní na Karlově univerzitě provede Schola Gregoriana Pragensis. Prvním zahraničním hostem je mladý soubor renesanční hudby La Quinta Pars složený z hudebníků z Francie, České republiky, Chile a Japonska. V jejich podání se můžeme těšit na francouzské vícehlasé renesanční šansony a instrumentální skladby,“ uvádějí pořadatelé a doplňují, že na následujícím koncertu zaznějí sefardské a španělské barokní písně. Provede je skvělá španělská sopranistka Beatriz Lafont společně s všestranným Janem Čižmářem.

I letos se diváci podívají do barokního kostela na Dobré Vodě u Českých Budějovic, kde v podání souboru Musica Florea zaznějí kantáty a árie českých barokních mistrů. Hudební uskupení ANMOENJaromírem Noskem se věnuje interpretaci hudby raného baroka a jejímu propojování se skladbami soudobých autorů. Uslyšíme je v programu Zrození – Zánik – Naděje.

Repertoár dechových kapel kolem roku 1620 za vlády českého krále Ferdinanda II. má na svém programu soubor Capella Ornamentata, který se tak po třech letech vrátí do Českých Budějovic. Závěrečný koncert festivalu se bude konat 29. října a provede ho španělský vokální soubor Vandalia pod vedením sopranistky Rocío de Frutos. Jejich oblíbeným repertoárem je hudba Zlatého věku – Spanish Golden Age. Kromě písní Juana Vásqueze tak zazní i Mateo Flecha el Viejo a jeho skladby Ensaladas.

Foto: archivy souborů

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky