KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

JAMU slaví dvě velká výročí. Zve na muzikál Frankenstein – skutečný příběh english

Hned dvě výročí si v roce 2022 připomíná brněnská Janáčkova akademie múzických umění. Jedním z nich je deset let od postavení vlastní divadelní scény – Divadla na Orlí. K příležitosti kulatého výročí se v něm ve čtvrtek 15. září odehraje slavnostní premiéra muzikálu Frankenstein – skutečný příběh. Od roku 2012 to bude v Divadle na Orlí už šedesátá premiéra. 12. září zase uplynulo pětasedmdesát let od založení celé Akademie.

Provoz divadla byl v roce 2012 zahájen uvedením muzikálu Footloose / Tanec není zločin a sezónu 2022/2023 zahájí opět studenti muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU. Jubilejní sezónu v Divadle na Orlí odstartuje slavnostní premiérou 15. září 2022 muzikál Frankenstein – skutečný příběh v režii Aleše Kohouta, jehož reprízy budou na pořadu 27., 29. a 30. září a dále v celé sezóně, během které se diváci mohou těšit na šest premiér. První je už zmíněný Frankenstein, následovat budou dvě v jednom večeru uvedené autorské opery Noemi SavkovéMarkéty Brothánkové J.A.K. z Labyrintu / Kalvárie, které Komorní opera HF JAMU představí také v rámci festivalu Janáček Brno 2022. Druhou operní premiérou bude dílo Bedřicha Smetany Dvě vdovy. Další muzikálovou premiérou bude dílo autorů Jiřího Šilberského a Aleše Kohouta Metro(nom), následované uvedením muzikálu Láska. Krev. Excalibur!!! Karla SteigerwaldaMichala Pavlíčka. Poslední premiérou bude společný projekt Hudební a Divadelní fakulty JAMU SWING! Podle rytmu poznáte nás autora Pavla Trtílka.

Divadlo na Orlí je jednou ze dvou vlastních divadelních scén JAMU, která slouží především ateliérům muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU a Komorní opeře Hudební fakulty JAMU,“ uvádí instituce. Mezi další aktivity studentů v Divadle na Orlí patří orchestrální koncerty, absolventské koncerty, Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka, festival Setkání/Encounter a další multimediální či jiné projekty obou fakult JAMU, které využívají nejen hlavní multifunkční sál divadla pro sto padesát diváků, ale také jeho zkušebny či nahrávací studio.

Divadlo na Orlí naší akademii simuluje moderní, v podstatě profesionální scénu. Jako bývalý ředitel regionálního divadla vím, jak je důležité si uvědomovat, že divadlo není jen ‚dům, kde se něco hraje‘, ale že je to živý organismus, místo setkání, zkrátka, že je to místo, kde se vše prolíná,“ uvádí současný rektor Janáčkovy akademie Petr Michálek s tím, že je pro vedení zásadní, že si něco takového mohou studenti vyzkoušet a přenést tuto energii na budoucí pracoviště.

Historie Divadla na Orlí sahá až do roku 2003, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž na stavbu druhé divadelní scény Janáčkovy akademie v samotném centru města Brna. Samotná projektová příprava probíhala v letech 2004 až 2010. Výstavba divadla se konala v letech 2010 až 2012 u Měnínské brány v proluce na Orlí ulici, kterou před vznikem této scény vyplňoval provizorní dům z padesátých let. Jednalo se o jednu z největších investic JAMU, a to v celkové výši 342 miliónů korun. Odpovídající prostředky byly investovány i do technologického a nástrojového vybavení nahrávacího studia, které slouží nejen k výukovým účelům. Cílem bylo, dle tehdejšího rektora JAMU Iva Medka, vytvoření technologicky a akusticky špičkové scény, kterou bylo nutné vybudovat z důvodu neustálého rozvoje divadelních i hudebních oborů na JAMU, včetně těch manažerských. V rámci tohoto prostoru se tak střetávají studenti různých studijních specializací obou fakult JAMU a slouží také k výzkumu a vývoji na poli divadelního a hudebního umění.

Městu Brnu nabízí Divadlo na Orlí alternativní scénu mladého umění, během 10 let své existence získalo svébytnou pozici na jeho kulturní mapě a spolupracuje na řadě významných akcí, přesahujících portfolio využití prostor divadla aktivitami JAMU, jako je Mezinárodní festival Janáček Brno, Divadelní svět Brno, festival Moravský podzim, nebo i festival Seriall Killer,“ dodává provozní ředitel Divadla na Orlí Jan Petr.

Foto: Miroslav Krčma

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky