KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Koncert pro svobodu a demokracii České filharmonie english

Česká filharmonie oslavuje mimořádným koncertem události, které měly klíčový význam pro nové hodnotové směřování naší společnosti. Sametová revoluce roku 1989 bezesporu k takovýmto milníkům patří. Náš první orchestr uvede symbolický Koncert pro svobodu a demokracii, který se bude konat ve čtvrtek 17. listopadu od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Program večera sestavili rezidenční umělci sezóny, renomovaný dirigent Simon Rattle a světově uznávaná česká mezzosopranistka Magdalena Kožená. Pro tuto jedinečnou příležitost vybrali písně Maurice Ravela a Bély Bartóka a Devátou symfonii Gustava Mahlera, významného hudebního skladatele s českými kořeny.

Sir Simon Rattle vzpomíná: Nestává se mi často, že bych se zamiloval do orchestru, a taky většina mých vztahů s orchestry je staršího data. Když jsem však poprvé dirigoval Českou filharmonii, hned mě napadlo, v jaké hudbě bych chtěl tento orchestr slyšet. Dokázal si totiž uchovat svůj vlastní typický zvuk, který je právě pro Mahlera jako stvořený. Jedním z mých dávných mentorů byl Berthold Goldschmidt, který mimo jiné řídil britskou premiéru Mahlerovy Třetí symfonie. Z mnoha skvělých věcí, které mi pověděl o Mahlerově Deváté, mi utkvělo tohle: „Pamatuj si, že do prvního scherza Mahler vložil všechno, co nenáviděl na Rakousku, a do toho druhého vše, co nenáviděl na Vídni. Když na to budeš myslet, nikdy se moc nespleteš.

Věřím, že se nám pro Vás podaří připravit nezapomenutelný kulturní zážitek, a těším se na setkání,“ zve na koncert generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Foto: Petra Hajská

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky