KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

JFO a klavír od baroka po současnost Inona Barnatana english

Janáčkova filharmonie Ostrava chystá v Cyklu R první koncert v hlavní roli s klavírem. Zaznějí v něm skladby barokních i současných mistrů – Bacha, Händela, Ravela nebo soudobého britského skladatele Adèse. Koncert se bude konat v pondělí 7. listopadu od 19 hodin ve Vesmíru a představí se v něm izraelský klavírista Inon Barnatan.

Těší mě, že se nám podařilo domluvit spolupráci se skutečnými klavírními špičkami. Jako první se představí vynikající Inon Barnatan, který jako sólista pravidelně vystupuje s předními světovými orchestry a dirigenty. V jeho recitálu zazní skladby žijících i zemřelých mistrů včetně Brahmsových Variací na Händelovo téma, díla, které je považováno za jedno z nejlepších svého druhu,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla s tím, že svůj recitál nabídne také mladá čínská klavíristka Zee Zee nebo Lukáš VondráčekFederico Colli, kteří v duu zahrají vůbec poprvé. Seznámili se právě v Ostravě, kde si také svou spolupráci domluvili.

V recitálu Inona Barnatana zazní nejkratší z cyklu tokát – Toccata e moll, kterou skladatel Johann Sebastian Bach zkomponoval kolem roku 1710. Händelova Suita č. 5 se skládá ze čtyř částí, na koncertě zazní druhá věta s názvem Allemande.

Jean-Philippe Rameau je ve francouzské opeře považovaný za nástupce Jeana-Baptisty Lullyho, jednoho z nejvýznamnějších skladatelů období baroka. Součástí programu je jeho tanec „Courante“ ze Suity A dur. Skladba L’Atalante Françoise Couperina nás přenese do doby řeckých mýtů a bájí.

V době první světové války složil Maurice Ravel Náhrobek Couperinův jako osobitou reflexi starých francouzských tanců. Každý z nich je věnován konkrétnímu Ravelovu spolubojovníkovi jako vzpomínka na padlé,“ uvádí dramaturgie a k následující skladbě doplňuje, že současný britský skladatel Thomas Adès několikrát vystoupil i v České republice. Jeho Blanca Variations je krátký soubor pěti variací na lidovou píseň Lavaba la blanca niña v ladinském jazyce, což je jazyk sefardských Židů.

Připravena je i Musica Ricercata z pera maďarsko-rakouského skladatele Györgye Ligetiho, dále pak Fuga z Klavírní sonáty es moll, op. 26 od amerického skladatele Samuela Barbera.

Ve druhé polovině večera zazní Variace a fuga na Händelovo téma Johannese Brahmse. Dílo pro sólový klavír z roku 1861 je považováno za jedno z nejlepších svého druhu.

Inon Barnatan se narodil v Tel Avivu v roce 1979 a na klavír začal hrát ve třech letech, v jedenácti debutoval s orchestrem. Od roku 2019 je hudebním ředitelem kalifornského festivalu La Jolla Music Society Summer-fest. Je držitelem prestižního grantu Avery Fisher Career Grant a ceny Martina E. Segala udělované Lincolnovým Centrem.

Foto: Marco Borggreve, archiv interpreta

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky