KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klavírní soutěž pro mladé talenty Amadeus opět v Brně english

Letošní, devětadvacátý ročník klavírní soutěže pro mládež Amadeus se bude konat 24. až 26. listopadu, tradičně v koncertním sále brněnského Besedního domu. Od loňského roku se soutěž rozšířila o další věkové kategorie do patnácti let. O hodnocení soutěžících klavíristů se postará pětičlenná odborná porota v obsazení: Jan Jiraský – předseda poroty, Hana Berger z Německa, Daniel Buranovský ze Slovenska, Bernadeta Stańczyk z Polska a Peter Toperczer mladší.

Je málo klavírních soutěží, které se specializují na hru jednoho stylového období. Repertoár z období klasicismu vyniká svou průzračností a mladí klavíristé se na něm naučí řadě zvukových i technických dovedností, které při navázání na určitý obsah přirozeně rozvíjejí fantazii, drobnou prstovou techniku, hudební pulzaci a vedou k detailnějšímu prozkoumání stylové interpretace. „Řadu skladeb, které uslyšíme v nižších kategoriích, Mozart napsal v dětství, a možná i proto ho mají děti tak rády – je pro ně jedním z nich,“ uvádějí pořadatelé.

Účast na Amadeovi je sama o sobě pro děti velkou výzvou a zároveň odměnou – mají možnost si zahrát svou oblíbenou hudbu v krásném koncertním sále Besedního domu na nádherný klavír. Podobnou možnost dostal před více než dvěma sty padesáti lety i Wolfgang Amadeus Mozart, když se svým otcem a sestrou navštívil během vánočních svátků moravskou metropoli.

Soutěž, organizovanou Základní uměleckou školou Brno, Veveří, je možné bezplatně sledovat po celou dobu jejího průběhu. V sobotu 26. listopadu se bude od 15 hodin konat slavnostní koncert laureátů spojený s předáním diplomů a cen. Více informací najdete zde.

Foto: Fb a archiv soutěže

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky