KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF – Prague Philharmonia ve vídeňském Musikvereinu english

Orchestr PKF – Prague Philharmonia vystoupí v pondělí 12. prosince ve vídeňském Musikvereinu. Pod taktovkou Floriana Krumpöcka tam zaznějí díla Brahmse, Janáčka a Mozarta.

Program, který ve Vídni zazní, uvedla PKF – Prague Philharmonia nejdříve v Praze v rámci svých abonentních koncertů. S rakouským klavíristou a dirigentem Florianem Krumpöckem se tak orchestr už seznámil. „Hrát v Praze Mozarta je velmi inspirativní. Dnes jsem se procházel kolem Stavovského divadla, v němž Mozart dirigoval, je to pro mě velký zážitek,“ komentoval Krumpöck v říjnu svůj pražský pobyt.

Tentokrát se Krumpöck před PKF postaví ve městě, které je s Mozartem a mozartovskou tradicí spjato ještě mnohem výrazněji. Bude to přitom právě Mozartův Koncert pro klavír a orchestr c moll, jehož se Florian Krumpöck ujme nejen jako dirigent, ale i jako sólista. „Je to jedno z těch děl, v nichž Mozart již předznamená styl, který se později plně rozvinul u Beethovena,“ míní o této kompozici Krumpöck.

Těžištěm koncertu bude Symfonie č. 1 c moll Johannese Brahmse. Právě jeho odkazu věnuje PKF – Prague Philharmonia i celou svoji letošní sezónu. „Pro náš orchestr je to logická volba. V našem repertoáru má významné místo hudba vídeňských klasicistů – na tyto autory přitom Brahms přímo navazuje,“ vysvětluje šéfdirigent orchestru Emmanuel Villaume. Musikvereinem však bude znít i česká hudba, Brahmse a Mozarta totiž doplní raná kompozice Leoše Janáčka Adagio.

PKF – Prague Philharmonia v pondělí ve Zlatém sálu Musikvereinu završí první půlrok sezóny několika zahraničních vystoupení. Během uplynulých měsíců absolvoval orchestr vedle turné po Tchaj-wanu i koncerty v Bruselu, kde zahájil podzimní část českého předsednictví v Radě EU, na lineckém Brucknerhausu nebo na Bratislavských hudebních slavnostech. V Musikvereinu přitom PKF nehraje poprvé – naposledy zde vystoupila v roce 2012.

Foto: Ivan Malý

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky