KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Semaforský Jonáš a tingl-tangl v Národním divadle moravskoslezském english

Muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského nabídne v prostoru komorního Divadla „12“ legendární kabaret divadla Semafor z roku 1962 Jonáš a tingl-tangl.  Toto představení bude v neděli 18. prosince poslední letošní premiérou NDM. V režii Jiřího Nekvasila se představí Tomáš Savka a hudební ředitel muzikálového souboru Jakub Žídek.

Původní inscenace kabaretu vznikla v Semaforu poté, co scénu opustily největší pěvecké hvězdy. Autorská dvojice Jiří ŠlitrJiří Suchý vytvořila komorní revui, v níž se na jeviště poprvé v roli účinkujícího klavíristy postavil také skladatel Šlitr, ačkoliv toho se právě Suchý s režisérem Marešem báli. „Někdy se takový truc nevyplatí. V případě skutečných talentů však při takové příležitosti vzniká kvalita, která by možná jinak čekala ještě dlouho na svůj zrod,“ vzpomínal později dramaturg Semaforu Milan Schulz.

Předpremiéru měla inscenace v tehdejším Gottwaldově 18. června 1962, Suchý ještě před začátkem dopisoval závěr. A už tam se setkala s nadšením publika. Kabaret doslova zlidověl a dodnes jsou obecně známé písně jako Honky tonky blues, Tulipán, Vyvěste fangle či Zlá neděle.

Role Jonáše, kterou si Jiří Suchý napsal pro sebe, se v NDM ujal Tomáš Savka – sám říká, že na písničkách Semaforu vyrostl a je to jeho srdeční záležitost. „Hrát Jonáše je zavazující a je to něco úplně jiného, než na co jsem byl doposud zvyklý. Písně v této hře jsou vlastně víc vyprávění než zpívání. A ještě to komplikuje fakt, že ten geniálně napsaný text musím vzít za svůj, aby byl výsledek uvěřitelný,“ vyznal se Tomáš Savka a dodal, že Jiří Suchý měl zkrátka výhodu, že si ho napsal, vycházel ze svých pocitů a měl to tedy jakoby „zdarma“. O to víc to funguje, protože jeho projev je absolutně přirozený, obyčejný, a tím pádem je v něm velká pravda.

Roli glosujícího klavíristy má Jakub Žídek, dirigent a hudební ředitel muzikálového souboru NDM. Diváci už ho znají jako partnera Ženy – Hany Fialové (a alternující Soni Jungové) v komorním muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Líp se loučí v neděli.

Dvojici Savka–Žídek doplní kontrabas a bicí. „A znalec ví, že žádné představení v barvách Semaforu se neobejde bez přítomnosti krásných dam, kterým Jiří Suchý říká ‚Semafor Girls‘. V této nezbytné úloze budou alternovat Franziska Horák a Valentýna Wojtovičová. Hrajeme na scéně a v kostýmech Lucie Loosové,“ doplnil režisér Jiří Nekvasil.

Postava Jonáše příjmení nemá a křestní jméno dostala omylem. Během večera bude divák Jonáše potkávat v metropolích po celé Evropě, bude svědkem jeho vystoupení v laciných tingl tanglech i luxusních podnicích od roku 1920 po následujících čtyřicet let. Všude Jonáš baví a zpívá své kuplety, písně či šansony. „A co je to tingl tangl? Slovník cizích slov nám říká: druh zábavního podniku, obvykle podřadné úrovně. Hezkou zábavu!“ uzavírá svou pozvánku NDM s informací, že své grafiky pro plakát poskytl přímo Jiří Suchý.

Foto: Martin Popelář

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky