KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Akordeonista Srdjan Vukašinović s Pražským komorním orchestrem u sv. Šimona a Judy english

V úterý 24. ledna se bude v koncertní síni kostela svatých Šimona a Judy od 19 hodin konat další abonentní koncert Pražského komorního orchestru, tentokrát s koncertním mistrem Patrikem Sedlářem. Sólistou večera bude akordeonista Srdjan Vukašinović. Na programu budou Sukova Meditace na chorál Sv. Václave, Bachův Koncert d moll, BWV 1052, Barberovo Adagio pro smyčce a Tance pro akordeon a smyčcový orchestr, které složil samotný sólista večera.

Srdjan Vukašinović se řadí mezi přední akordeonisty současnosti. Jeho svěží, inovativní a všestranný přístup k hudbě vedl k pověsti velkého koncertního mistra, který umí vždy uspokojit zvědavost a potřeby všech různých druhů publika,“ uvádí PKO.  

Jako mladý hudebník získal první cenu na jedné z nejvýznamnějších soutěží pro akordeon – World Trophy ve Španělsku v roce 1999, čímž získal titul nejlepšího akordeonisty na světě. Jako sólista vystupuje s orchestry jako Agrovia Philharmonic, Klassik Nuevo Orchestra, Belgrade Philharmonic Orchestra, Zürcher Kammerorchester, Südwestdeutsche Philharmonie a další. V říjnu roku 2018 měl koncert s London Royal Philharmonic a stal se prvním hráčem na akordeon, který s tímto orchestrem vystoupil.

Srdjan vynalezl první čtvrttónový akordeon na světě. S tímto akordeonem je možné zahrát čtyřiadvacet tónů v jedné oktávě. Také umožňuje kombinovat mnoho různých ladění současně (pro barokní, moderní, orientální hudbu atd.). Další Srdjanovou inovací je jeho nová značka akordeonu „Carboneon“. Tento inovativní nástroj je prvním vyrobeným akordeonem z uhlíkových vláken, což z Carboneonu činí nejlehčí akordeon na světě.

Foto: archiv umělce

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky