KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram po čtyřiapadesáté english

Stalo se již tradicí, že je program Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram poprvé prezentován na Soirée pro partnery, média a VIP hosty v kouzelném prostředí Svaté Hory. Pořadatelé tam prozradili, na co konkrétně se v rámci čtyřiapadesátého ročníku můžou návštěvníci koncertů a doprovodných akcí těšit. Festival začne 27. dubna a potrvá až do 9. září.

O zahájení festivalu se 27. dubna postará Wiener Concert-Verein, mezinárodně uznávaný komorní orchestr, který byl založen v roce 1987 členy Vídeňského symfonického orchestru. Následovat bude patnáct koncertů v široké škále klasické hudby. Od barokní až po soudobou, od hudby sakrální až po tu poněkud frivolnější, reprezentovanou jiskřivým tangem v podání souboru Escualo Quintet. Programem koncertů bude prostupovat jednotné motto „Moudro v nás“ rezonující jak ve volbě skladeb, tak v doprovodných textech koncertů.

Návštěvníci se mohou těšit na komorní koncerty, které přivedou do Příbrami celou řadu předních umělců, v čele s Alešem Brisceinem, Jitkou Hosprovou, Kristinou Fialovou či Petrem Nouzovským a rovněž na tři sborové koncerty, na nichž vystoupí Český filharmonický sbor Brno, Ensamble Vocapella z německého Limburgu či American University Chamber Singers z Washingtonu. „Bonbonkem bude jistě březnický koncert ke 160. výročí narození Ludvíka Kuby nebo koncert k otevření zrekonstruované Huti Barbora v Jincích, kde famózní Philharmonia Octet Prague přestaví tuto industriální památku v nové podobě kulturního centra,“ uvádějí pořadatelé.

Závěrečný koncert, upomínající na třicáté výročí nástupu Václava Havla do funkce prezidenta, přivede na scénu Divadla Antonína Dvořáka Příbram hornistu a dirigenta Radka Baboráka. Tímto koncertem, na kterém bude vyhlášen nejen vítěz Ceny města Příbram, ale i vítěz osmého ročníku Kompoziční soutěže HFAD, se ale letos festival neloučí. Vrátí se ještě dvěma zářijovými koncerty v podobě epilogu festivalu. Kostel v Třebskupark Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké vytvoří zázemí posledním tónům letošního ročníku.

Jako každoročně festival myslí na děti a mládež. Kromě operních představení a navazující výtvarné soutěže pro ně připravuje druhý díl populárního Putování po stopách AD. Jelikož byl první díl v Příbrami přijat více než nadšeně, je původní první Putování nově upraveno pro děti z Dobříše.

Tradiční Den s AD znamená nejen celou sérii programů v mateřských, základních i středních školách, ale také open air koncerty pro širokou veřejnost. Novinkou je interpretační seminář, který pro studenty ZUŠ příbramského regionu povede trojnásobná držitelka Thálie Jana Šrejma Kačírková.

Aktuální informace můžete sledovat na webu www.hfad.cz a také na Facebookovém profilu festivalu.

Foto: Fb HFAD, archiv orchestru, Wiener Concert-Verein, Fb souboru Pražští komorní sólisté

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky