KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Komorní filharmonie Pardubice s další groteskou english

I v této sezóně nabídne Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem a autorem hudby Robertem Israelem promítání grotesky s živou hudbou. Tentokrát představí hvězdu němého filmu Harolda Lloyda. Tato legenda se objeví v hlavní roli celovečerního snímku Safety Last, který pořadatelé promítnou na velké plátno přímo v Sukově síni ve středu 8. února od sedmé hodiny večer.

Jak dramaturgie orchestru uvádí, jedná se o americkou komedii z roku 1923, která je založena na hereckém výkonu Harolda Lloyda. Ten ve filmu ztvárnil mladého muže, který přijel do New Yorku s ambicí stát se někým významným. Své bývalé snoubence píše dopisy, jak se mu tam dobře daří. Slibuje si od toho, že ji získá zpět, ovšem skutečnost je zcela jiná. Ve skutečnosti působí jako obyčejný prodavač, a to ještě neúspěšný. Teprve, když mu hrozí vyhazov, rozhodne se udělat obchodu nečekanou reklamu. Přemluví přítele, aby se vyšplhali na obchodní dům, ve kterém pracují. 

Slavná scéna s hodinami se zapsala do dějin kinematografie a slabší povahy můžeme uklidnit, že ve skutečnosti nebyl herec tak vysoko jak se zdá. Při natáčení tvůrci využili šikovné úhly záběru a padělek zdi, vybudovaný na střeše mrakodrapu, vyfotografovaný tak, aby to vypadalo opravdu děsivě a divák byl udržován v neustálém přeludu,“ vysvětlují pořadatelé.

Foto: Facebook (profil: Cinematicon)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky