KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK uvede Marka Kozáka v Rudolfinu english

Klavírista Marek Kozák vystoupí v sobotu 18. února ve Dvořákově síni Rudolfina od půl osmé večer se svým recitálem. Stane se tak v rámci cyklu Světová klavírní tvorba v produkci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Na programu budou skladby Chopina, Bacha, Čajkovského a Prokofjeva.

Vzhledem k tomu, že jsem začínal jako varhaník, nabízelo se, aby na programu zaznělo něco od Johanna Sebastiana Bacha. Tím, že jsem prošel několika chopinovskými soutěžemi, tak by bylo zvláštní, kdyby nezaznělo něco od Chopina. Proto jsem se rozhodl zařadit jeho tři úplně rozdílná díla,“ říká k programu svého recitálu klavírista s tím, že to budou Rondo alla Mazurka, které Chopin napsal v šestnácti letech, a dále to bude dílo zralé Barkarola či Scherzo, které klavíristu provází všemi možnými koncerty a soutěžemi. „V druhé polovině zazní Šest klavírních skladeb od Čajkovského, které nepatří k těm nejznámějším, ale myslím, že si rozhodně zaslouží uvedení. Mám tento cyklus strašně rád a těším se, až ho uvedu na svém prvním recitálu v Rudolfinu. A jako poslední zahraji Prokofjevovu Sonátu č. 2, která také patří k mým nejoblíbenějším,“ uzavírá svou pozvánku Marek Kozák

Marek Kozák je devětadvacetiletý pianista, který má za sebou již mnoho úspěchů po celém světě. Mimo jiné se stal v červnu 2021 laureátem mezinárodní klavírní soutěže Gézy Andy v Curychu, která se řadí k těm nejprestižnějším a také nejobtížnějším vůbec. V Česku získal v roce 2016 na Pražském jaru druhé místo a ocenění za provedení soudobé skladby Kejklíř Adama Skoumala.

Foto: archiv umělce (upraveno)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky