KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Koncert za konec války na Ukrajině Pražského filharmonického sboru. Bude i na ČRo Vltava english

Pražský filharmonický sbor za řízení Lukáše Vasilka přednese Válečné rekviem Benjamina Brittena. Uvedením monumentálního vokálně-instrumentálního díla s protiválečným vyzněním chce poukázat na stále probíhající vojenský konflikt na Ukrajině. Se sborem vystoupí orchestr PKF – Prague Philharmonia posílený o členy Kyjevského symfonického orchestru a České filharmonie. Sólových partů se ujmou sopranistka Susanne Bernhard, tenorista Kyle van Schoonhoven a barytonista Arvid Fagerfjäll. Part chlapeckého sboru nastudují členové Dětského pěveckého sboru Radost Praha. Koncert za konec války na Ukrajině se ve Dvořákově síni Rudolfina koná v úterý 21. února večer. V přímém přenosu jej odvysílá Český rozhlas Vltava a ukrajinské rádio Suspilne.

Jakmile se usadilo únorové datum koncertu, hned jsme se rozhodli propojit ho se situací na Ukrajině. Všichni máme v živé paměti události loňského roku a mimořádně silnou atmosféru večera, který PFS věnoval Ukrajině bezprostředně po jejím napadení Ruskem. Uvedení Válečného rekviem jsme však začali plánovat dlouho před tím, než se ukázalo, jak symbolické bude jeho vyznění v těchto dnech. Je to ikonické hudební dílo 20. století, memento dvou světových válek, stejně jako všech dalších válečných konfliktů, které si vyžádaly nespočet lidských životů,“ uvádí ředitel Pražského filharmonického sboru David Mareček.

Benjamin Britten, jenž proslul především jako operní skladatel, zkombinoval ve svém Válečném rekviem liturgický text s anglickými verši. Ty pocházejí z pera důstojníka britské pěchoty Wilfreda Owena, který padnul na západní frontě jen několik dní před koncem první světové války. Umělecká náročnost a enormní nároky na provozovací aparát jsou důvodem, proč se jedna z Brittenových nejslavnějších skladeb uvádí jen zřídka. Vedle smíšeného pěveckého sboru, velkého orchestru a trojice sólistů obsadil skladatel také chlapecký sbor a komorní orchestr. Premiéra Válečného rekviem proběhla v květnu 1962 u příležitosti vysvěcení znovupostavené anglikánské katedrály ve městě Coventry, zničené bombardováním za druhé světové války.

„Brittenova hudba je fantastická, i když velmi náročná. Válečné rekviem není skladba pro každý den, ale rozhodně patří na koncertní pódia a je škoda, že se hraje tak málo. Pražský filharmonický sbor ji několikrát provedl v zahraničí, ale dosud ne v Praze. Je to pro nás velká výzva, ale také mimořádná událost, na kterou se opravdu těším,“ říká dirigent Lukáš Vasilek.

Kyjevský symfonický orchestr, který se do provedení v pražském Rudolfinu zapojí, byl po loňské únorové invazi pozván k sérii koncertů v Německu a Polsku, v rámci níž vystoupil například v hamburské Labské filharmonii nebo v sále Berlínské filharmonie. V současnosti orchestr sídlí v německé Geře, odkud vyjíždí na koncerty a turné do dalších evropských zemí.

O Brittenově skladbě čtěte podrobně ZDE. 

V rubrice AudioPlus si připomeňte pod titulkem Brittenovo Válečné rekviem rok po ruské invazi rozhovor s Lukášem Vasilkem. 

Foto: Pixabay, Petr Chodura, Petra Hajská

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky