KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Operní festival v Glyndebourne od května do srpna, s debutem Václava Lukse english

Od neděle 5. března je možné objednávat vstupenky na legendární letní operní festival v Glyndebourne ve Východním Sussexu na jihu Anglie. Letos budou na programu Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta, Dialogy karmelitek Francise Poulenca, Nápoj lásky Gaetana Donizettiho, Sen noci svatojánské Benjamina Brittena, Život prostopášníka Igora Stravinského a Semele Georga Friedricha Händela, se kterou tam bude debutovat dirigent Václav Luks.

V Händelově opeře Semele,Glyndebourne uvedené poprvé v historii festivalu, bude Václav Luks dirigovat ve 12 představeních mezi 23. červencem a 26. srpnem proslulý britský soubor dobových nástrojů Orchestra of the Age of Enlightenment. Režisérkou je Adele Thomas, organizátoři hovoří o jejím tamním dlouho očekávaném debutu. Zpívat mají v hlavních rolích americká sopranistka Joélle Harvey, britská mezzosopranistka Jennifer Johnston a britský tenorista Stuart Jackson. Semele je Jupiterovou milenkou. Händelovo dílo z roku 1744 s dějem plným chtivých bohů a krásných smrtelníků, kde se do popředí dostává intrika a touha, spojuje drama italské opery se sborovou nádherou a bohatstvím anglického oratoria. Bývá uváděno scénicky i koncertně.

Mnohatýdenní festival v Glyndebourne je proslulý špičkovými inscenacemi s mezinárodními hvězdami, ale stejně tak i dlouhými přestávkami určenými pro večeře v restauracích a barech nebo pro pikniky na trávě. V usedlosti rodiny Christie začala operní tradice roku 1934 jako soukromá představení. Jméno areálu kolem šest staletí starého šlechtického sídla s divadlem uprostřed zahrad se však brzy stalo světoznámým pojmem a série operních inscenací vyrostla do události mající formát mezinárodního festivalu, aniž by se vytratily výhody privátní atmosféry. V roce 2019 se slavilo pětadvacet let od postavení tamního nového divadla s více než tisícovkou míst… 

Festival se letos koná od 19. května do 27. srpna. Náš exkluzivní autorský seriál sopranistky Kateřiny Kněžíkové z roku 2021, kdy na festivalu účinkovala jako Káťa Kabanová, si můžete připomenout zde. ReflexePlus z ročníku 2019 jsou dostupné zde, zde, zdetady.

Foto: Sam Stephenson / FB Glyndebourne

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky