KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SLOW… Jiné plynutí času. Orchestr BERG zahajuje novou sezónu english

Jiným plynutím času se bude zabývat minimalisticky inscenovaný koncert, který nabídne Orchestr BERG v nové budově Fakulty humanitních studií v pondělí 13. března od půl osmé večer. První koncert nové sezóny tělesa se s uměleckým šéfem a dirigentem Peterem Vrábelem ponese na vlně křehkosti, pomalosti i poetiky. Před začátkem dojde také na komentovanou prohlídku budovy oceněné prestižní cenou Grand prix architektů 2021.

Sezóna Orchestru BERG se již po třiadvacáté koná od března do prosince, letos se zahajovací i závěrečný koncert uskuteční v prosvětlené čisté budově Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. „Březnový koncert se zabývá plynutím času, především v subjektivní rovině. Proto jsme ke spolupráci přizvali choreografku a režisérku Miřenku Čechovou a light designéra Jana Komárka. Už řadu let se zamýšlíme nad novými způsoby uvádění hudby a pokračujeme v tom i letos,“ říká Peter Vrábel.

Český skladatel Ondřej Štochl se ve své nové, tradičně křehké skladbě „… racek se směje poslední“ jakoby přes rameno ohlíží do minulosti, která je pryč, přesto vtělená do přítomnosti. Písně dánského skladatele Hanse Abrahamsena vznikly na texty pozoruhodné dánské básnířky a spisovatelky Inger Christensen. „Zazní v podání sopranistky Pavly Radostové, která se vedle autentické interpretace staré hudby zabývá i hudbou současnou. Podává špičkové výkony v těch nejnáročnějších skladbách a mám pocit, že po loňské premiéře Griseyho Čtyř zpěvů teď všichni skladatelé chtějí psát pro ni,“ komentuje s vtipem ředitelka orchestru Eva Kesslová.

Večer vyvrcholí českou premiérou kompozice Slow Movement amerického minimalisty Davida Langa, která zazní přesně třicet let od jejího vzniku a prvního uvedení. Lang byl tehdy unavený požadavky na efektní „ohňostrojové“ vyznění svých děl: „Chtěl jsem napsat skladbu, ve které se neděje nic. … nenápadně se tu zviditelňuje zásadní vlastnost hudby … neúprosné plynutí času.

Foto: Vladimír Šigut, Jana Šuplerová

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky