KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOČR s Jitkou Hosprovou a Lukášem Dittrichem english

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s violistkou Jitkou Hosprovou na dalším z komorních koncertů v Anežském klášteře uvedou dlouho odkládanou skladbu Virus. Jde o violový koncert Zbyňka Matějů, pořízený přímo na objed­návku rozhlasových symfoniků. Dále zazní Clarinettino od Ondřeje Kukala se sólistou Lukášem Dittrichem a Bartókovo Divertimento pro smyčce. Diriguje Pavel Šnajdr. Koncert se bude konat ve čtvrtek 13. dubna od půl osmé večer.

Clarinettino Ondřeje Kukala s podtitulem Concertino pro klarinet a smyčce vzniklo v roce 1990. Za tuto nápaditou, virtuózně svižnou a chytlavou kompozici získal autor v roce 1994 Cenu Classic. Roku 2008 se dokonce stala povinnou skladbou Mezinárodní klarinetové soutěže Pražského jara,“ uvádějí pořadatelé.

Bartókovo Divertimento vzniklo v srpnu 1939 ve švýcarských Alpách, konkrétně na objednávku dirigenta a mecenáše Paula Sachera. Skladatel měl během práce k dispozici chatu, v ní klavír a kuchaře. Neoklasické smyčcové Divertimento je tonálně či modálně ukotvené, působí živě a spontánně, využívá prvky barokních instrumentálních skladeb a obsahuje polyfonní imitace a fugu, ale přesto je výrazně modernistické, s disonancemi a ostrými dynamickými kontrasty. Bartók na něm pracoval patnáct dní a stalo se posledním dílem, které bylo dokončeno před emigrací do Spojených států. Premiéra se uskutečnila v Basileji v červnu 1940.

Ke zkomponování koncertu a skladby pro violu a komorní orchestr Virus, došlo na objednávku rozhlasových symfoniků, a to z podnětu samotné sólistky Jitky Hosprové. Skladatel Zbyněk Matějů k tomu uvádí: „Znám ji jako výbornou a velmi energickou interpretku, nebylo proč váhat. Domluvili jsme se na otevřeném deadline, protože jsem měl ještě jiné závazky. Mezitím však přišla celosvětová pandemie, veškeré termíny se začaly měnit a náhle bylo víc volna pro napsání koncertu. Premiéra se pak měla uskutečnit na podzim 2020, ale situace to nakonec nedovolila…“ Název Virus autora napadl jako synonymum pro kompoziční postup, ale i pro hektickou dobu.

Foto: Lenka Hatašová, Marek Olbrzymek, Český rozhlas

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky