KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ivan Klánský a Robert Kružík s orchestrem libereckého divadla english

Na podiu Divadla F. X. Šaldy v Liberci společně poprvé stanou klavírista Ivan Klánský a dirigent Robert Kružík. Pro oba umělce to bude taktéž první umělecká spolupráce orchestrem DFXŠ. Na programu budou skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmse. Koncert se bude konat v sobotu 15. dubna od devatenácti hodin.

Program koncertu otevře energická předehra ke komické opeře Wolfganga Amadea Mozarta Così fan tutte, která je v pořadí třetím operním titulem, který vzešel z mimořádně úspěšného uměleckého spojení Wolfganga Amadea Mozarta a libretisty Lorenza da Ponteho, jenž v tomto díle vsadil na komorní příběh šesti postav, ve kterém se řeší především partnerské vztahy. Vznikla tak nadčasová komedie, která si dodnes zaslouženě získává pozornost a oblibu široké veřejnosti. 

Poté své umění v Klavírním koncertu č. 3 Ludwiga van Beethovena předvede vyhledávaný klavírista Ivan Klánský. „Na koncert v Liberci se velmi těším hned z několika důvodů. V Libereckém divadle a s orchestrem DFXŠ jsem ještě nikdy nespolupracoval, takže to bude moje premiéra. Stejně tak jsem se na koncertním podiu ještě nesetkal s Robertem Kružíkem, kterého si jako umělce a dirigenta nesmírně vážím, a tedy z tohoto pohledu to bude moje další premiéra. A v neposlední řadě jsem moc rád, že spolu budeme moci provést nádherný třetí Beethovenův klavírní koncert, ke kterému mám speciální osobní vztah,“ svěřil se klavírista a dodal, že s tímto dílem ve svých osmnácti letech poprvé stanul před orchestrem, a to na soutěži v italském Bolzanu, proto je pro něj vždy milou příležitostí, kdykoliv má možnost tento klavírní koncert hrát.

Koncert uzavře obsahově závažnější a mistrně propracovaná Symfonie č. 4 Johannesa Brahmse, která se řadí k základním kamenům symfonického repertoáru. Orchestr DFXŠ poprvé povede dirigent Robert Kružík, který se na koncert těší z více důvodů. „Jedním z nich je fakt, že budu s orchestrem DFXŠ spolupracovat úplně poprvé a také se na jednom pódiu setkám s profesorem Ivanem Klánským, kterého si nesmírně vážím jak na profesionální rovině, tak především lidské. Byl to právě on, jenž mi na konci mých pražských studií předával diplomy a přál mi do uměleckého života jen to nejlepší. Druhým faktem je krásný program, který skýtá skladby autorů výhradně první vídeňské školy a klasicko-romantické syntézy. Tedy Mozarta, Beethovena a Brahmse. Dovolte, abych vás co nejsrdečněji pozval na tento koncert, jenž jistě potěší nejednoho milovníka symfonické hudby,“ uvedl dirigent.

Foto: Daniel Dančevský, Petra Hajská, Dominik Bachůrek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky