KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Výstavou Antonín Dvořák Superstar zahájí skladatelův památník ve Vysoké u Příbramě sezónu english

Antonín Dvořák Superstar je název ojedinělé výstavy, která zachycuje hvězdnou slávu skladatele a jeho díla u nás i ve světě. Mapuje nejen historii, ale i vliv Dvořákovy tvorby na dnešní populární hudbu a kulturu. Už dnes, 20. dubna se tak v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké představí desítky jedinečných exponátů – unikátní kolekce poštovních známek s portrétem skladatele, filmové a hudební ukázky inspirované Dvořákovou hudbou, dobové snímky a další zajímavosti. Výstava potrvá do 8. října.

„Výstava chce ukázat, že Dvořák není ani zdaleka historickou postavou a kamennou ikonou, na kterou se práší v muzeích. Díky svému dílu je stále živým autorem. A nejen proto, že jeho hudba se stále hraje a hezky se poslouchá. Dvořákova tvorba dodnes inspiruje tvůrce k vlastním kreativním výkonům,“ říká ředitel památníku Vojtěch Poláček. Ten zároveň láká návštěvníky i na „dvořákovský“ med od tamějších včel. 

Památník A Dvořáka ve Vysoké u Příbramě pod vedením Vojtěcha Poláčka nabídne i med místních včel.

Dvořákovu hudbu oceňují jak hudební znalci, tak tvůrci od devatenáctého století až po současnost. Přinášela a stále přináší chytlavé motivy. I proto ji také coby hudební doprovod rádi používali někteří čeští filmaři, třeba Miloš FormanJan Svěrák. Vojtěch Poláček dodává, že po Dvořákových skladbách sahají i mnozí zahraniční autoři: „Bez nadsázky lze říci, že každý rok vznikne několik filmů, které Dvořákova díla používají. A někteří skladatelé filmové hudby se jimi nechávají inspirovat při psaní vlastních děl. Nejznámějším příkladem je John Williams a jeho soundtrack pro Hvězdné války. A například Novosvětská – její první věta Adagio, Allegro molto – dala vzniknout i jinému velkému hitu – Initials BB Serge Gainsbourga.

Vedle dokumentů, fotografií a dalších předmětů potvrzující Dvořákovu slávu tak památník nabídne i hudební a filmové ukázky. Zvláštní výstavní linka je věnována pěti nejvlivnějším Dvořákovým skladbám a ohlasům na ně. Návštěvníci se tak podrobněji seznámí s Rusalkou, Novosvětskou, Slovanskými tanci, HumoreskouStabat Mater.

Vojtěch Poláček v Památníku Antonína Dvořáka s některými exponáty výstavy Antonín Dvořák Superstar

Osobnost Antonína Dvořáka necháme vstoupit i do ryze současného umění. Česko-kanadský umělec David Strauzz, známý zejména jako tvůrce streetartových děl, už speciálně pro naši výstavu vytváří Dvořákem inspirovaný obraz. Vzniká metodou upcyklace na fragmentu stropu, který jsme nedávno deinstalovali spolu s naší starou dvořákovskou expozicí. Desítky let se pod ním procházeli obdivovatelé Dvořákova díla a nyní se strop v nové podobě do výstavy vrátí,“ popisuje Poláček. Na výstavě bude mít také tři originální přípravné kresby pro komiks Antonín Dvořák autorky Renáty Fučíkové,“ dodává ředitel památníku.

Renáta Fučíková s originálním návrhem obálky knihy Antonín Dvořák

Návštěvníky zámečku, který Dvořák miloval, čekají na výstavě i další zajímavosti. Díky spolupráci s Poštovním muzeem bude k vidění kompletní řada českých a československých známek s Dvořákovým portrétem, které vznikaly od třicátých let minulého století do současnosti. „A přidáme také některé zahraniční známky. Dvořák byl na nich vyobrazen i v tak odlehlých zemích, jako jsou třeba Mongolsko či Guinea,“ upozorňuje Poláček.

České muzeum hudby zapůjčilo například dekret o udělení Čestného odznaku pro vědu a umění, který Dvořák získal od císaře Františka Josefa. S Galerií Středočeského kraje jedná Památník o vystavení kresby Jitky Válové, k jejímuž vytvoření dala podnět Dvořákova Novosvětská. V expozici by se měla objevit také reprodukce Dvořákova portrétu od Alfonse Muchy, který má v držení Nadační fond Richarda Fuxy.  

Dvořákem inspirovaná kresba Jitky Válové připomíná notový zápis

Výstava poukazuje i na fakt, že Dvořák byl slavným mužem už za svého života. Vlastní díla jako dirigent uváděl ve velkých koncertních síních Evropy a Ameriky, získal řadu nejrůznějších diplomů, řádů a ocenění. Umělecká kritika i kolegové skladatelé mu prokazovali velký obdiv. Památník představí nejen nejrůznější Dvořákovy umělecké portréty jako busty, sochy, obrazy, poštovní známky, literární a filmová zobrazení, ale věnovat se bude také místům a institucím, která nesou jeho jméno.  

Vystavíme také jeden unikátní Dvořákův rukopis, spojený přímo s Vysokou u Příbrami, kde sídlí náš památník a kde Dvořák pobýval obvykle od jara do podzimu. Jedná se o přímluvný lístek, jímž se Dvořák zasazuje o přijetí jednoho vysockého chlapce na hornickou školu v Příbrami. I tento vzácný dokument, který by nám měl zapůjčit Státní okresní archiv Příbram, dokládá skladatelův vysoký společenský status. A zároveň poodhaluje fenomén protekce, který byl tehdy jevem velmi rozšířeným. Na rozdíl od dnešních časů byl totiž i z mravního hlediska mnohem více akceptován,“ vysvětluje Vojtěch Poláček a doplňuje, že poslední rozloučení s Antonínem Dvořákem bylo spojeno s okázalým průvodem Prahou. Dvořákův pohřeb byl masovou pietní akcí, kterou bychom mohli přirovnat třeba k pohřbu Karla Gotta či k odchodu významných státníků.

Fotografie z velkolepého pohřebního průvodu A. Dvořáka

Foto: Národní muzeum – Muzeum Antonína Dvořáka, GASK – Galerie Středočeského kraje Kutná Hora / Oto Palán, René Volfík

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky