KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rejchovo kvarteto a Myslivečkovy pozdní smyčcové kvartety ve Vzletu english

Hudební cesty Evropou, komorní koncertní série organizovaná souborem Collegium 1704 v pražském vršovickém Vzletu, nabídne setkání s tvorbou českého génia klasicismu, Josefa Myslivečka. V podání Rejchova kvarteta, prvního stálého českého kvarteta specializovaného na historicky poučenou interpretaci, zaznějí ve čtvrtek 18. května od půl osmé večer Myslivečkovy posmrtně vydané smyčcové kvartety, ale také díla jeho současníků, Josepha Haydna a původem moravského skladatele, Františka Xavera Richtera.

Rakouský skladatel Joseph Haydn je tradičně považován za dominantní osobnost, která určovala styl smyčcových kvartetů v nejranějších stadiích jejich vývoje, nicméně z téže doby najdeme mnoho pozoruhodných příkladů smyčcových kvartetů, jejichž styl vznikal na Haydnovi dosti nezávisle. „Věříme, že bude pro posluchače zajímavé porovnat méně známou tvorbu českých skladatelů na straně jedné, a dílo ‚otce smyčcových kvartetů‘ na straně druhé. Jedná se sice o stejné historické období, ale způsob, jakým tito tři skladatelé uchopili práci s nástroji smyčcového kvartetu, se až překvapivě liší,“ vysvětluje houslistka Rejchova kvarteta, Veronika Manová.

V případě Josefa Myslivečka, jehož skladby budou tvořit těžiště květnového večera ve Vzletu, máme podle Manové co do činění s důmyslně prokomponovaným, ale zároveň svěžím dílem. „Tiskem vyšly až posmrtně, jsou to Myslivečkova pozdní díla. Oproti jeho ostatním kvartetům, které mají spíše jednoduchou sazbu, tyto kvartety jsou technicky náročné, zejména v partu prvních houslí. I tak si zachovávají nadhled a vtip,“ upřesňuje houslistka s tím, že program složený z děl Myslivečka, Richtera a Haydna zazní na koncertě ve vršovickém Vzletu v premiéře.

Rejchovo kvarteto je smyčcové kvarteto specializující se na interpretaci hudby osmnáctého a počátku devatenáctého století. Na české kulturní scéně působí od roku 2016, kdy se členové Collegia 1704 rozhodli založit takový soubor, který by jim umožnil nastudovat a provádět klasicistní a raně romantický repertoár se zvláštním zřetelem na skladatele českého původu. V roce 2018 natočili debutové CD s hudbou Antonína Rejchy. Jde o první stálé české kvarteto věnující se historicky poučené interpretaci a mimo hudby historických období se snaží i o propagaci soudobé hudby napsané pro staré nástroje.

Foto: archiv Rejchova kvarteta

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky