KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražské jaro zahajuje víkend se soudobou hudbou english

Tento víkend obrátí Pražské jaro svoji pozornost plně k soudobé hudbě. Již podruhé je totiž součástí festivalu platforma s názvem Prague Offspring. Letos láká především na rezidenci prestižního souboru Klangforum Wien a skladatele Georga Friedricha Haase.

Ve dnech 26. a 27. května budou mít posluchači příležitost navštívit koncerty, diskuze, ale i masterclass nebo promítání. Všechno přitom proběhne v sálu DOX+. Stěžejními budou dva koncerty souboru Klangforum Wien, oba proběhnou pod taktovkou Petera Rundela. Jak uvádí dramaturg festivalu Josef Třeštík, o rezidenci skladatele usiloval festival již delší dobu. Velmi funkčním je navíc i spojení s Klangforum Wien, s nímž autor dlouhodobě spolupracuje. „Především chci říct, že jsem nesmírně šťasten a poctěn pozváním na Pražské jaro. K Praze cítím opravdu silné pouto. Je to především díky Aloisi Hábovi, který je jedním z mých nejoblíbenějších skladatelů. Rád si ho zahraji a rád ho poslouchám,“ říká Georg Friedrich Haas.

Od Haase, který je jedním z nejvýraznějších skladatelů dneška, zazní o víkendu celkem dvě skladby. V pátek to bude dílo Kdo, kdybych křičel, kdo by mě zaslechl… pro bicí a ansámbl, jehož název odkazuje na dílo Rainera Maria Rilkeho. V sobotu uvede Klangforum Wien kompozici in vain, napsanou právě pro tento ansámbl. Dílo je skladatelovou reakcí na vzestup krajní pravice v Rakousku, kde se po volbách v roku 1999 dostala do spolkové vlády strana na čele s nacionalistou Jörgem Haiderem.

Vedle koncertů bude Georg Friedrich Haas přítomen na sobotním veřejném interview vedeném Josefem Třeštíkem nebo promítání filmu Hyena, jež je společným projektem skladatele a jeho manželky, performerky a BDSM koučky Molleny Williams-Haas. Film je přitom velmi osobní výpovědí, v němž se Mollena Williams-Haas vyznává například i ze svého boje s alkoholismem. „Dlouho jsem přemýšlela, proč právě já mám mluvit o tak těžkých věcech, jakými je sexualita nebo závislost. Odpovědí je: protože jsem toho schopna. Je to něco, co je velmi potřebné,“ objasňuje Williams-Haas, která do Prahy přicestovala se skladatelem.

Na koncertech zazní vedle hudby Georga Friedricha Haase i řada dalších pozoruhodných kompozic; mnoho z nich je přitom od českých autorů a autorek. V pátek je na programu premiéra skladby Lunapark od Jany Vöröšové, v sobotu uslyší posluchači díla Matouše Hejla, Františka Chaloupky, Michaely Pálka Plachké, Pavla Šabackého nebo Šimona Vosečka. V rámci veřejné zkoušky, „reading lessons“, zahraje ansámbly skladby studentů a studentek Mateje Slobody, Milici ModréNoemi Savkové.

Foto: Pražské jaro / Ivan Malý, Tina Herzl 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky