KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Koncert k jubileu Kamily Klugarové na JAMU english

Ve Varhanním sále Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) se uskuteční koncert k jubileu emeritní děkanky Hudební fakulty, varhanice Kamily Klugarové. Na hudebním setkání zazní několik skladeb v podání jejích absolventů, již tímto nejen oslaví její narozeniny, ale také uzavřou pedagogickou dráhu české varhanice. Koncert se koná v pondělí 29. května od osmnácti hodin.

Koncertem provedou absolventi Kamily Klugarové, a to Lukáš Hurtík, Karel MartínekDávid Sedlář. V jejich podání zaznějí skladby Johanna Sebastiana Bacha, Petra Ebena nebo Josepha Bonneta. „Kamila Klugarová je v každém věku moderně smýšlející člověk. Když se stala laureátkou Pražského jara, tak si ji představuji jako mladou ženu s cigaretou v ústech, a v pozici pedagožky a děkanky nosila se sebou jak noty, tak sbírky zákonů. Její smysl pro právo a její zapálení pro boj za svobodu jsou vzorem pro nás všechny,“ dodává současná děkanka Hudební fakulty, Barbara Maria Willi.

Kamila Klugarová je varhanice a pedagožka, jež je svou pedagogickou dráhou spojována s Hudební fakultou JAMU, kde také absolvovala své studium pod vedením Aleny Veselé. Od roku 1990 na fakultě působila jako interní pedagožka, vedoucí Katedry klávesových nástrojů a také jako děkanka v letech 1999 až 2002. Pravidelně vedla mistrovské interpretační kurzy a zasedala v porotách mezinárodních soutěží. „Kamila Klugarová je významnou představitelkou brněnské varhanní školy; zanechala za sebou nesmazatelnou stopu v podobě mnoha významných absolventů,“ dodává Martin Hroch, vedoucí Katedry varhanní a historické interpretace.

Foto: ilustrační – Festival Janáček a Luhačovice

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky