KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Schumannovo Requiem jako festivalový objev english

„Štryncl zvolil středně velké obsazení, které oběma skladbám dalo dostatek mohutnosti, ale zachovalo přitom zdání autentického, střídmého zvuku.“

„Technickou a výrazovou uvolněnost a volnost, kterou spojuje s romantickým výrazem, uplatnil v případě rozeznění Schumannovy skladby, ale i u Mozarta.“

„Publikum ocenilo měkkost a ztišenost Requiem, které mělo podobu kontemplace.“

Týnský chrám není častým dějištěm koncertů, ať už jsou důvody jakékoli. Poskytuje obvyklou chrámovou akustiku, vysokou gotickou loď plnou pozdějšího barokního umění a mobiliáře, má zapomenutou husitskou minulost a nejstarší pražské varhany. Většina z toho se konkrétně nijak nevyužije, pořadatelé a publikum, když už se tam výjimečně dostanou, jsou vděčni především za monumentalitu a ztišenou svátečnost sakrálního prostoru, tak odlišnou od turistického mumraje, který panuje venku na Staroměstském náměstí. Víkendový koncert orchestru a sboru Musica florea s Mozartovou a Schumannovou hudbou přilákal předem tolik posluchačů, že náhodní kolemjdoucí už asi vstupenky ani koupit nemohli.

Nabídka koncertů festivalu Pražské jaro je různorodá. Sahá od programů navazujících na celoroční sezónu, kdy v květnu k pražským orchestrům přijíždějí hostující dirigenti a zajímaví sólisté, přes více či méně jedinečné programy tuzemských umělců a souborů po exkluzivní příležitosti, kdy se v Praze objevují výjimeční hosté, zejména velké orchestry, které by během sezóny žádný pořadatel neměl kam zařadit – a hlavně by je nezaplatil. Musica florea přispěla do festivalového programu přiměřeně jedinečnou sestavou: dvěma většími duchovními skladbami, z nichž Mozartova Korunovační mše je partiturou spíše známou a uváděnou, zato Schumannovo Requiem neznámou a u nás neuváděnou.

Interpreti stáli a seděli vepředu před kněžištěm, jak je u koncertů obvyklé. I to je praxe, samozřejmě dávno zažitá, která jasně dává najevo, že je kostel jen propůjčen, že se stal auditoriem. Provozovat hudbu na kůru, kam patří, by v tomto případě asi zvukově vyšlo sice působivěji, nicméně by to samozřejmě vypadalo trochu zvláštně – publikum chce při koncertě interprety také vidět… Marek Štryncl zvolil středně velké obsazení, které oběma skladbám dalo dostatek mohutnosti, ale zachovalo přitom zdání autentického, střídmého zvuku. V orchestru měl dobové dechové nástroje, mezi smyčcovými však pochopitelně nebyly nástroje vyhraněně barokní. Na výsledném zvuku, artikulaci, traktování hudebního proudu a výrazu se historicky poučený přístup v tomto případě, možná i v důsledku akustiky s dlouhým dozvukem, neprojevoval nad rámec daný ostruněním už nijak výrazně. Neznamená to však, že při detailnějším pohledu není o čem hovořit.

Marek Štryncl dal v tištěném komentáři nahlédnout do různých dílčích aspektů, jejichž důsledek může znějící podobu hudby poměrně zřetelně ovlivnit, ale při zběžném poslechu nemůže být uchem plně doceněn: jde o rozmanitost artikulace a vibrata, o výrazová tremola, o tempově proměny a agogiku, ale například také o záměrně nestejné smyky, tedy o výměnu tahů smyčce oproti pozdějšímu ideálu přesnosti ne zcela jednotnou. Také se to může týkat mechanických systémů u dechů, intonačního pnutí a jiného vyladění harmonií… A hlavně se to týká notového zápisu. Štryncl polemizuje s názorem, že co není v notách, myslí se předpisy, jak hrát, jako kdyby neexistovalo. Naopak: je přesvědčen, že zmiňované atributy hudby směřující k romantismu, nebo už opravdu romantické, v zápise nebyly vyjadřovány, ale přesto byly v obecné shodě autory a interprety uplatňovány, sdíleny a realizovány. Je přesvědčen, že původní přístup byl i v hudbě 19. století výrazově volnější, že šlo o dosažení romantické účinnosti cestou různorodé intonace, afektových proměn, ozdob, dlouhého nepřerušovaného legata atd. A fascinace závazným, do detailů propracovaným notovým zápisem jde podle něj proti romantickým ideálům. Z jeho otištěného textu vyplývá, že se pokusil se svým tělesem tuto technickou a výrazovou uvolněnost a volnost v případě rozeznění Schumannovy skladby uplatnit. Vyvozuje je mimo jiné i z nepřímých vyjádření skladatelů. A z textu také vyplývá, že se dokonce nebránil vztáhnout některé zmiňované momenty provozovací praxe z 19. století i na Korunovační mši, která se tehdy logicky podle všeho zřejmě neprovozovala „autenticky“ podle způsobů a zásad z Mozartovy doby, ale způsobem podobným přístupu například právě už k Schumannově hudbě.

Publikum na prvním místě přece jen ale ocenilo vedle měkkosti a ztišenosti Requiem ze závěru skladatelova života především fakt, že se setkalo se zajímavou a přitom neznámou hudbou. Jestli a jak moc byl konkrétní daný výsledný výraz interpretované hudby důsledkem a výsledkem výše popsaných zásad, je otázka hypotetická. Je pravda, že skladba zazněla v příjemné dynamice, bez velkých nárazů a nadnesené monumentality, že měla podobu kontemplace. To má posluchač ovšem tendenci přisuzovat rovněž dílu samotnému, autorově profilu, invenci, koncepci a stylu. A akustice prostoru… Jako příjemný se ukázal výběr sólistů – byli jimi sopranistka Michaela Šrůmová, Sylva Čmugrová, Václav ČížekJaromír Nosek.

Foto: Pražské jaro – Zdeněk Chrapek

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky