KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sólisté Ostravské bandy online english

Ostravské centrum nové hudby dnes v poledne zveřejnilo poslední z patnácti dílů online projektu The World – Ostravská banda Solos. Nahrávky z dvanácti zemí světa, které se takto objevovaly na internetu každou středu pravidelně od 1. května, vznikly premiérově a exkluzivně pro tento účel. Všechny zůstávají dostupné na YouTube kanále i na Facebooku.

Prostřednictvím unikátní online série The World – Ostravská banda Solos podporovalo Ostravské centrum nové hudby hudbu 20. a 21. století. Reagovalo na aktuální situaci, kdy byl kvůli opatřením majícím zamezit šíření koronaviru značně omezen koncertní provoz a cestování hudebníků. Poslední díl série vytvořili tři maďarští perkusionisté, dlouholetí členové mezinárodního orchestru Ostravská banda Adam Máros, Miklos HollóTamás Schlanger. Společně natočili téměř osmdesát let starou skladbu Amores od Johna Cage, napsanou pro bicí nástroje a takzvaný preparovaný klavír.

Plánem bylo, aby se na internetu takto od 1. května postupně objevily skladby Aloise Háby, Luciana Beria, Petra Bakly, Isanga Yuna, Johna Cage, Klause Langa, Petera Ablingera, Alvina Currana, Iannise Xenakise, Elliotta Sharpa nebo Miro Tótha.

Zahájení projektu sólistů Ostravské bandy patřilo Petru Kotíkovi, který zahrál na altovou flétnu vlastní právě dokončenou kompozici No Agency. Další snímky ke zhlédnutí jsou od flétnisty Daniela Havla, kontrabasisty Františka Výrostka, tubisty Gergely Lukácse, trombonisty Williama Langa, mezzosopranistky Katalin Károlyi, basklarinetisty Garetha Davise, Miroslava Beinhauera, Daana Vandewalleho, violisty Nikolause Schlierfa, fagotistky Stefanie Liedtke, hobojisty Eduarda Olloquiho, violoncellisty Matthiase Lorenze, cimbalisty Daniela Skály, klarinetisty Irvina Venyše, violoncellisty Andreje Gála, hobojisty Eirika Sletteberga, Juho Laitinena, houslistek Danielé BrekytéMaríi De Grandy Ruzafa, houslistů Francesca FacchinihoConrada Harrise a trumpetisty Thomas Verchota.

Ostravské centrum nové hudby je neziskový spolek, který se od svého založení v roce 2001 kontinuálně věnuje provádění současné hudby. Za dobu dvou desetiletí založilo smíšený komorní sbor Canticum Ostrava, mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda a mezinárodní symfonický orchestr ONO / Ostrava New Orchestra. Vydává také CD a odborné publikace. Od roku 2012 je spolu s Národním divadlem moravskoslezským pořadatelem mezinárodního operního bienále NODO / Dny nové opery Ostrava. Termín toho letošního se přesunul z původně červnového data na dny od 28. do 30. srpna.

Za aktivitami Ostravského centra nové hudby stojí Čechoameričan Petr Kotík, skladatel, flétnista a hybatel soudobého hudebního života. V roce 1970 také založil S.E.M. Ensemble, nejdéle existující soubor pro novou hudbu v USA.

Foto: Fb Ostravského centra nové hudby

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky