KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mladá filharmonie Dvořákovy Prahy a Beethovenova Devátá english

„Myšlenka orchestrální akademie musela být odsunuta, snad na příští rok.“

„Program připravil Chuhei Iwasaki.“

„Zvuk orchestru byl až překvapivě profesionální.“

Druhý víkend na Dvořákově Praze uzavřel večerní koncert Mladé filharmonie s jedinou skladbou – Beethovenovou Devátou symfonií. Festivalovým programem s ní proletěl Tomáš Netopil. Nejen na otočku nedlouhého hostování ze svého německého působiště, ale i doslova. Obvyklá stopáž je kolem sedmdesáti minut, ale za hodinu ji zahraje opravdu málokdo. 

V sobotu se festival Dvořákova Praha poprvé protnul s dlouholetou rozhlasovou interpretační soutěží Concertino Praga, kterou od letoška za trochu jiných podmínek spolupořádá Akademie klasické hudby. Přinesli jsme rozhovory s českými finalisty soutěže Janem Schulmeisterem a Danielem Matejčou, zaznamenali jsme výsledky soutěže a v reflexi jsme pod titulkem Česko-ruský hudební souboj mladých talentů zachytili průběh finále, které bylo festivalovým koncertem. 

V neděli večer završila festivalovou pozornost věnovanou mladým Beethovenova Devátá symfonie S Ódou na radost. Pod taktovkou Tomáše Netopila hrála Mladá filharmonie Dvořákovy Prahy, zpíval Pražský filharmonický sbor a sólisty byli Simona Šaturová, Markéta Cukrová, Petr Nekoranec a Jan Martiník. Záměr byl původně ambicioznější, orchestr měli tvořit účastníci orchestrální akademie, naplánované poprvé jako součást Letní hudební akademie Kroměříž. Opatření reagující na celosvětový výskyt nemoci související s koronavirem postihla i tento projekt. Akademie se v Kroměříži sice v srpnu konala, ale jako loni jen s individuální výukou různých nástrojů a zpěvu. Myšlenka orchestrální akademie musela být odsunuta, snad na příští rok. Těleso, pro které Dvořákova Praha rezervovala termín, v jubilejním Beethovenově roce logicky věnovaný jeho hudbě, se nakonec nesešlo v Kroměříži, ale vytvořili ho z velké části pražští konzervatoristé. Usedli mezi nimi nenápadně i jejich mentoři z řad filharmoniků a práce se neodehrávala na východní Moravě, ale v metropoli. Program připravil Chuhei Iwasaki a Tomáš Netopil, vedle svých závazků v Essenu a v Praze iniciátor a umělecký garant kroměřížské akademie, provedení přijel dostudovat a dirigovat.

Beethovenovo dílo pojal Tomáš Netopil s mladými nekompromisně v tempu, s obrovským nábojem energie a hráčské ochoty, nadšení a radosti. Zvolili a drželi tempo poměrně svižné až věcné, učinili v něm všechny věty poněkud podobné, ale pozitivní vyznění, které z provedení v každém okamžiku zářilo, bylo velkou hodnotou. Zvuk orchestru byl až překvapivě profesionální, plný, odstiňovaný v dynamice. Hlavní polohou byla sice poměrně hlasitá, přímočaře rovná hra, ale o odstínech se vědělo a s intuicí, muzikálně a technicky dobře podpořenou, na ně došlo moc pěkně.

Sólisté i sbor se do celkové koncepce zařadili bez problémů. Finále Ódy na radost mělo bravurní tah bez stopy zaváhání, rychlost neznamenala povrchnost a nezničila styl. Nebyla zběsilá, ale jen a jen obdivuhodná a strhující. Členové Mladé filharmonie se pod povedením Tomáše Netopila dotkli velkého umění a i čistě hráčsky plně obstáli. A publikum po sice krátkém, ale intenzivním koncertě odcházelo nabito silou, kterou hudba v tak zvládnutém průběhu a vyznění přináší skoro hmatatelně. Dvořákova Praha oslavila Beethovenovo nadcházející prosincové jubileum mimořádně neunaveným, optimistickým a mladým způsobem.

Foto: Petra Hajská

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky