KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Noc divadel byla letos bez diváků english

Osmý ročník Noci divadel se v sobotu uskutečnil oproti předchozím letům ve výrazně odlišné podobě. Divadla, jichž se v sedmnácti městech a obcích zapojilo do mezinárodní akce v Česku na šest desítek, se mohla s diváky propojit jen prostřednictvím online platforem.

Téma formulované jako „udr-život-elnost“ zvolili iniciátoři Noci divadel už dlouho předem v návaznosti na sílící zájem o ekologii a tlak na udržitelnost života na Zemi. Vzhledem k celosvětové pandemii se ovšem podtitul stal nakonec ještě naléhavějším, než organizátoři očekávali. K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se totiž nečekaně přidružila i témata existenční.

Součástí letošního ročníku byl osmihodinový telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den), který zorganizoval každoroční koordinátor akce, Institut umění – Divadelní ústav. Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojilo téměř tři desítky divadel z devíti měst.

Divadla musejí být v současné době pro veřejnost uzavřena, a tak byly na programu Noci divadel jen virtuální prohlídky či živé přenosy a s nimi například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé. 

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku – obdobného, jako jsou Noc muzeí, Noc literatury, Nos kostelů a podobně –  se postupně rozšířila do dalších evropských zemí.

Česká republika se přidala poprvé v roce 2013. Divadla tehdy otevřela své prostory a během dopoledních, večerních a nočních hodin připravila pro diváky různorodý program: představení, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací, prohlídky zákulisí a mnoho dalších zážitků. V uplynulých letech napočítali pořadatelé vždy kolem 50.000 návštěvníků a diváků. Loni se Noci divadel zapojilo v Česku 109 kulturních institucí ze 30 měst.

Foto: Noc divadel, Národní divadlo Brno 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky